Inainte sa am copil, alaptatul nu mi se parea mare lucru. Parea un lucru simplu si natural , il vedeam ca pe un de hrana, dar nu simteam ca scopul meu major in viata bebelusului, ar fi fost acesta. Ba din contra, imaginea nu mi se parea chiar deloc atractiva. Ma gandeam ca oricum copilul ar fi crescut cu orice. Dupa ce am nascut, nu am reusit sa alaptez in prima saptamana. Nu am reusit decat din saptamana a doua. Ei bine, atunci, dintr-odata, mi s-a parut ca cel mai bun lucru pe care il puteam face pentru el, era sa reusesc sa il alaptez. Am reusit! L-am alaptat 2 ani. Dupa mult studiu, am si acum increderea ca am facut un lucru extraordinar pentru el. Din pacate, doar 12% din femeile din Romania alapteaza. Suntem pe ultimul loc din Europa. Si nu pentru ca exista probleme fizice , ci doar pentru ca nu exista informatii suficiente, comunicate viitoarelor mamici inainte ca acestea sa nasca. Sunt o femeie educata, traiesc in capitala, dar am constat cu stupoare cat eram de fapt de ignoranta, cu privire la acest subiect, abia cand am intalnit-o pe Adina Paun, consultant in alaptare. Stiam sub 10% din ceea ce ar fi trebuit sa stiu. In acel 10%, jumatate fiind mituri din popor, evident false. Asadar mi-am propus ca prin intermediul LaPrimulBebe sa informez cat mai multe mame. Si asta am facut si am de gand sa fac in continuare.
LaPrimulBebe sustine alaptatul, minim 6 luni exclusiv! Insa, nu il sustine cu forta sau intr-un mod extremist. Il sustine cu blandete! Primim cateodata reprosuri, ca nu sustinem mai cu patima subiectul. Si mi-as dori sa intelegem un lucru. Nu putem forta pe nimeni niciodata, sa faca ceva ce nu doreste. Putem insa informa. Daca mamele au ales alte variante, au ales din motive bine stiute de ele. Ca a fost lipsa de informatie, lipsa de sustinere din partea celor din jur, mituri, medici nepotriviti, grija, stres, hormoni sau pur si simplu asa au vrut ele, nimic nu ne permite sa le judecam alegerile. Nu le cunoastem contextul si judecand, nu sprijinim cu nimic mama in cauza, facand-o sa se simta vinovata. Ba din contra, o ranim. Nu cred ca exista multe mame care stiau ca alaptatul este minunat si nu au vrut sa o faca. Un copil poate creste foarte bine cu cu lapte matern, lapte praf, lapte de vaca, capra, etc. Ca cel matern are proprietati mai multe, da are. Este dovedit stiintific. Propunerea mea pentru voi este sa ma sprijiniti in demersul informarii despre alaptare. Daca ati hranit copiii cu lapte praf, fiti deschise si ascultati informatiile despre alaptare, fara sa va simtiti vinovate ca nu ati alaptat. Nu aveti de ce! Informarea voastra poate ajuta multe alte mame in nevoie. Daca ati alaptat, ajutati viitoarele sau proaspetele mame, sprijinindu-le cu informatii pretioase. Nu irositi timpul judecand. Atat de simplu puteti pune umarul la cauza aceasta. O informatie utila, spusa cu blandete si ajunsa la o mama, poate insemna luni bune de lapte matern pentru un copil. Vi se pare putin? Mie nu. Este enorm!
Asadar, DA! LaPrimulBebe incurajeaza alaptatul minim 6 luni! Cu blandete si empatie insa!
Ce am inteles eu in ultimii ani:
1. Alaptatul, la inceput, nu este ca in filme . Este al naibii de greu, de cele mai multe ori.
2. Alaptatul corect NU doare!
3. Mufa corecta este esentiala intr-un alaptat pe termen lung.
4. Alaptatul este cerere oferta. Cu cat copilul este pus mai des la san, cu atat creierul nostru primeste semnal, cu ce cantitate sa pregateasca la urmatoarea masa.
5. O pompa extrage, poate sub 30% din cat extrage un copil.
6. Sanii ii tratam intotdeauna cu blandete. Nu ii fortam, nu lasam pe nimeni sa traga de ei ca sa desfunde nu stiu ce, nu facem nimic ce le-ar putea provoca durere. Intodeauna comprese calde pe ei, niciodata reci.
7. Sansele ca o mama sa nu poata alapta sunt mai mici decat sansele sa faca o boala mortala.
8. Cel mai bun stimulent de crestere al lactatiei este copilul la san. Nimic altceva.
9. Nu exista lapte prea gras, prea slab, prea nu stiu cum. Laptele unei mame e produs in functie de ce are nevoie propriul copil. Creierul primeste aceate informatii prin saliva copilului pe sanul nostru.
10. Lm si Lp folosite in paralel duc invariabil la scaderea lactatiei. Creierul nostru nu are cum sa calculeze si lp, pe care i-l dam copilului. Produce in functie de pusul lui la san.
11. In alaptare se poate mananca Absolut orice ii cade bine mamei. Cu gandul la sanatos si cu masura, dar orice.
12. Si nu uitati! Mamele din Africa, de exemplu, alapteaza ani de zile, 7-9 ani poate mai mult. Si de abia au ele ce sa manance.
Corpul nostru este un mecanism extraordinar. Poate ca nu ar fi rau sa avem mai multa incredere in el. Doar el a adus omenirea in 2015.