Iubesc sărbătorile de iarnă. Nu imi plac cei 100 de moși Crăciun care sunt la fiecare colt de strada, magazin, petrecere, nu îmi place consumerismul care mi se pare total exacerbat în perioada sărbătorilor, dar îmi place mult atmosfera care se creează în familie…mirosul de portocale, mirosul de cozonac sau prăjituri, mirosul de vin cu scorțișoară, colindele cântate împreună, împodobitul bradului, etc. De aceea, asa cum mama ne-a făcut sa iubim Crăciunul prin activități speciale făcute împreună, asa îmi doresc și eu sa fac pentru piticul nostru.
Am cautat prin miile de resurse de inspirație existente pe internet și am ajuns la o listă de 24 de activități potrivite pentru nivelul nostru de dexteritate, dar și pentru ceea ce îmi doresc eu sa transmit despre ideea sărbătorilor, adică timp frumos petrecut împreună, distracție în familie, tradiții, dărnicie, experiențe tipice de sărbători, etc
Va las mai jos cu activitatile alese de mine pentru cele 24 de zile, precum si resursele gratuite aferente. Nu am stabilit o ordine fixa a lor, deci pot fi intercalate dupa cum simtiti.
Ziua 1 – Brăduți din hârtie
Veti avea nevoie de o coală verde, o foarfecă, lipici și „decorațiuni” pentru brad (pe care noi le-am făcut cu ajutorul unui perforator și a unor hârtii colorate) .
În cazul nostru piciul a fost prea mic pentru a putea face el tot, dar a fost foarte incantat de postul de asistent care trebuia sa îmi dea instrumentele necesare la mâna (foarfeca de exemplu), sa pună lipici acolo unde ii arătam eu și sa perforeze hârtie colorata pentru a avea „globulețe” pentru brad, sa lipească globulețele, etc. Partea cu perforatul a fost de departe partea lui preferată.
Ziua 2 – Glob/decoratiune din hartie
Dacă la brăduțul din ziua 1 piciul a fost numai asistent, aici s-a bucurat pentru ca a făcut aproape singur toată decorațiunea.
Veți avea nevoie de o coală alba sau un carton din care sa tăiați un cerc, lipici, foarfeca și bucățele de hârtii colorate.
Dupa cum se vede în poza, se taie un cerc, apoi din hârtia colorata sa taie bucățele mici de orice forma ies, se pune lipici pe cerc și se lipesc bucățelele de hârtie colorată. Se repeta procedeul și pentru spatele globuletului.
La final i se perforeaza o gaura și se leagă un șnur prin ea pentru a putea fi agățat în brad.
Ziua 3 – Bradut din inele de hartie colorata
Veti avea nevoie de 25 bucati de hartie (19 verzi, 5 rosii si 1 galbena), precum si de lipici, scoci sau capsator, in functie de preferinte. Incepeti de sus, de la bucata galbena de hartie, capsand/lipind hartiile intercalat. Rezultatul ar trebui sa fie ca cel din imaginea atasata.
Ziua 4 – Joc memory de iarna
(PRINT gratuit in format pdf se poate downloada de aici: http://crazylittleprojects.com/wp-content/uploads/2013/12/Christmasmemorymatchinggame.pdf).
Se printeaza cate 2 exemplare, se decupeaza, se fac perechi si se introduc in joc cate perechi se doreste, in functie de varsta copilului. Se amesteca, se intorc pe dos si de aici incepe jocul de memorie 🙂
Ziua 5 – Joc „I spy” de sarbatori
Se da o foaie cu tot felul de ornamente si elemente de sarbatoare (mai jos 3 resurse gratuite, de niveluri diferite de dificultate), iar copilul cauta pe rand, fiecare element si numara cate gaseste pe pagina.
Resurse download gratuite aici: http://lifeovercs.com/christmas-i-spy-free-printable-actvitity/, http://www.simpleplayideas.com/wp-content/uploads/2014/01/Winter-I-Spy.pdf, http://www.simpleplayideas.com/wp-content/uploads/2013/12/I-Spy-Christmas-Blanks.pdf
Ziua 6 – Puzzle cu personaje de Craciun
Se printeaza documentul de mai jos, se decupeaza personajele (ren, om zapada, mos craciun, etc) si se taie in 3 pe liniile trasate. Se amesteca apoi toate piesele, iar copilul va incerca sa potriveasca elementele cap-corp-picioare pentru fiecare personaj.
Puzzle-ul poate fi printat gratuit de aici: http://www.itsybitsyfun.com/uploads/9/8/7/6/9876061/printable-christmas-puzzle-1114.pdf
Ziua 7 – Fise de Craciun de colorat
Internetul este plin de fise de colorat de sarbatori/Craciun. Am remarcat cu bucurie ca m-am relaxat atat eu, in calitate de parinte, cat si piciul. Am stat si am colorat amandoi, fiecare fisa lui 🙂
Ziua 8 – Fursecuri coapte impreuna
Fie ca aveti o reteta de familie, fie ca alegeti sa coaceti fursecuri sau prajituri sau saleuri, pentru copii si timpul petrecut in bucatarie si fericirea de a face ceva cu manutele lor este absolut fantastic. Si sa nu mai vorbim de mirosul pe care il emana bunatatile coapte in casa.
Ziua 9 – Brazi de hartie impodobiti cu globulete din stikere
Se deseneaza un brad pe o coala verde, se decupeaza si se aplica stickere pe el pentru a il impodobi. Copiii iubesc stikerele, iar mamele cred ca le plac mai mult decat plac lipiciul 🙂
Ziua 10 – Felicitari de Craciun pentru familie – de facut si de trimis prin posta
Chiar si acum, in epoca vitezei, sau poate tocmai acum, este cu atat mai frumos sa primesti o felicitare prin posta. Daca mai e facuta si de nepoti/rude/prieteni, cu atat mai frumos! Noi ne-am oprit asupra modelului de mai jos:
Ziua 11 – Globuri si stelute din hartie colorata
Mai jos tiparul gratuit pentru printat. Intr-un an am facut globurile (varianta pe cerc) cu poze decupate in loc de hartie colorata. Poate deveni o traditie draguta ca in fiecare an sa faceti un glob cu 4-5 poze din anul respectiv.
Sursa print aici: http://picklebums.com/images/printables/picklebums_paperornaments.pdf, http://picklebums.com/images/printables/picklebums_starornaments.pdf
Ziua 12 – Joc cu numere
Parintii deseneaza pe o coala de hartie o turta dulce sau un om de zapada sau un bradut, etc si scrie niste cifre pe el (cuprinse intre 1 si 6). Apoi copilul da cu zarul, cauta cifra si o coloreaza.
Ziua 13 – Globuri din conuri de brad
Veti avea nevoie de conuri de brad, pom-poms de dimensiune mica si lipici. Rezultatul ar trebui sa fie ca cel din imaginea de mai jos.
Ziua 14 – Ornamente din margelute si sarma
Aceasta activitate este pretabila mai de graba copiilor putin mai mari, sau poate fi adaptata copiilor mai mici daca se utilizeaza margele mari, sub atenta supraveghere a parintilor.
Activitatea e simpla…se iau multe margeluse colorate si se insira in ordinea dorita pe sarma curbata.
Ziua 15 – Impodobire brad in familie
Aranjam bradul ascultand colinde, desfacem globurile si ne umplem toata seara impodobind impreuna bradul.
Ziua 16 – Seara povestilor de Craciun
Seara in care parintii fie citesc copilului povesti legate de Craciun, fie ii povestesc din legendele, traditiile, miturile ce sunt legate de frumoasa perioada a sarbatorilor si de Mos Craciun.
Ziua 17 – Oameni de zapada din lumanari artificiale
Se cumpara cateva „pastile” de lumanari false, se deseneaza cu un marker ochii si gura omului de zapada si se decoreaza cu caciula si fular.
Ziua 18 – Seara desenelor animate de Craciun
In functie de varsta copilului si de regulile casei (daca i se permite sau nu accesul la TV), in seara respectiva se pot urmari cateva desene animate tematice. Noi ne uitam cu drag la Masha & Ursul si au cateva episoade foarte simpatice despre sarbatorile de iarna.
Ziua 19 – Targul de Craciun
Seara in care mergem la targul de Craciun din oras si admiram in familie luminitele de sarbatoare.
Ziua 20 – Dar din dar
Sarbatorile de iarna sunt si despre bunatate, daruire, oferire de fericire altcuiva. Deci ne vom asigura ca facem un cadou sau o fericire unui coleg, unui vecin sau unui amic. Poate fi o jucarie, fursecuri coapte de noi, orice ne gandim ca ar putea bucura persoana careia ii oferim cadoul.
Ziua 21 – Colinde
Ascultam, cantam si dansam pe colinde. In functie de varsta copilului se poate incerca si sa fie invatat un colind pentru a canta impreuna in ajunul Craciunului.
Ziua 22 – Decoratiune/tablou de Craciun din „aluat” facut in casa
Reteta aluatului si tutorialul pot fi gasite aici: http://www.learningandexploringthroughplay.com/2015/12/salt-dough-snowman-keepsake.html
Rezultatul ar trebui sa arate cam asa:
Ziua 23 – Video de sarbatoare
Inregistram cu telefonul/camera de filmat un filmulet de cateva minute cu noi de sarbatori, cu orice simtim ca avem de zis, sau poate cu un colind cantat langa brad, sau cu cel mic jucandu-se…un moment de cateva minute ce va face o frumoasa colectie de momente de-a lungul anilor.
Ziua 24 – Mos Craciun
Ajunul Craciunului. Spunem povestea lui Mos Craciun si il asteptam cu drag pe mos sa puna cadouri sub brad pana cand adormim :).
Ziua 25 – Craciun fericit in familie!
Acestea sunt activitatile de sarbatoare alese de mine pentru familia mea. Idei minunate sunt foarte multe, deci daca doriti sa le impartasiti cu noi, puteti lasa un comentariu mai jos.
Sarbatori fericite!
Oana Popescu
Super frumoase ideile si usoare. Una sigur incercam si noi una – doua!! Multumim, Oana !