Periodic, atunci cand mamele din comunitatea noastra impartasesc detaliat experiente si informatii de care s-ar putea mai multe mame, le cerem acordul de a impartasi experienta lor cu mamele din comunitatile LaPrimulBebe din intreaga tara si nu numai.
Astfel, una din membrele din prima generatie LaPrimulBebe, ne povesteste mai jos despre experienta sa personala referitoare la mersul cu avionul impreuna cu copilul. Speram sa va fie de ajutor!
„Dragilor, am zis sa va impartasesc putin despre mersul cu avionul, plecand de la experienta personala (calatorim de la aproape 2 luni), de la ce am citit despre acest lucru si despre ce am intalnit „la fata locului” in calatoriile noastre.
Am indraznit sa emit o parere pt ca mergem, ca medie, de cel putin o data pe luna, cu avionul.
Deci…calatoritul cu copilul de 2-3 luni si pana incepe sa mearga este ultra mega usor. Evident, mai sunt si exceptii.
De cand incepe sa mearga copilul si pana pe la 2 ani si putin, calatoria cu avionul este adrenalina pura pt parinti. Fiecare calatorie total imprevizibila. Copilul, nu are rabdare nici sa stea nici sa se joace mai mult de cateva minute (putine)
Intre 2 ani si putin si 4-5 ani ai copilului calatoria este relaxanta, mai ales daca sunt familiarizati cu zborul.
Intre 5ani si aproape 7 ani calatoria este destul de tensionata, nu au loc si nu prea e odihnitor pt ei, mai ales la zborurile lungi si au altfel de tantrumuri, mai elaborate, sa le zicem (nu este valabil pt toti copiii, dar asta este tendinta generala a acestui esantion de varsta)
Dupa 7 ani…se descurca singuri 🙂
Deci, ce e de facut:
1. UNU mare si de tipar…faceti din drum si din pregatirea lui un eveniment in sine, adica, va Relaxati si plecati la drum, altfel de ce sa pleci daca abia astepti sa ajungi acasa?!
2. Pregatiti copilul pt zbor, vorbiti despre calatoria cu avionul, in functie de varsta copilului. Pentru cei mai mari, dar si mai mici, care nu au mai fost cu avionul (dar o puteti aplica si pt cei care zboara des)…jucati-va de-a calatoria cu avionul. Puteti folosi o canapea/fotoliu (pentru locul din avion) un cordon, curea (pt centura de siguranta), serviti apa si un sandwich pe o tavita, pe genunchii copilului. Intrati cat mai mult in atmosfera. Daca aveti teama de calatorii exercitiu asta e unul bun si pt voi.
3. Dati copilului sa suga sau sa bea/manance (in functie de varsta), ideea e sa mestece, la decolare/aterizare;
4. Folositi jucarii daca stiti ca-i capteaza atentia altfel va fi bagaj inutil;
5. Folositi toaleta cu atentie, la copiii care au scapat de pampers. Suflul de la toaleta ii poate speria si la urmatoarele zboruri sa aveti reale probleme pt ca vor refuza toaleta din avion;
6. Urcati-va printre ultimii in avion, indiferent de prioritate (mai ales daca aveti pitici care au inceput sa mearga), in felul acesta evitati sa puneti la incercare rabdarea lor;
7. Cand aveti zboruri de conexiune mai lungi, intrati pe site-ul aeroportului si veti gasi o multime de informatii.
Asta e o selectie a ce am vazut ca functioneaza la mine, am tras cu ochiul si la vecinii de avion cu copii si am mai extras o idee-doua din ce am tot citit.
Voi selectati doar ce vi se potriveste si in rest…puneti-va amprenta proprie. Nu da gres niciodata!☺️”