Alăptarea poate fi uneori o provocare, dar e util să o tratăm ca pe orice deprindere nouă, cu răbdare și asumare.
În asentiment cu Organizația Mondială a Sănătății, LaPrimulBebe susține alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale bebelușului. Susține informarea cu blândețe și lipsa judecății în ceea ce le privește pe mamele care își hrănesc altfel puii. Sunt prea puține mamele care nu și-au dorit să alăpteze și orice fel de judecată asupra unui act atât de intim este lipsa de umanitate.
Iată 10 învățături valoroase din evenimentele LaPrimulBebe alături de Adina Păun, moașă și consultant acreditat în alăptare, dar mai ales un om cu un respect extaordinar pentru bebeluși, mame și actul alăptării.
Vi le împărtășim cu drag:
1. De multe ori începutul în alăptare poate să doară, ceea ce înseamnă că ea trebuie corectată și copilul atașat mai bine. Durerea nu este o stare normală, deci nu vă resemnați cu ideea că alăptarea trebuie să fie un chin. Alăptarea corectă nu doare! Durerea este însă prezentă de obicei în primele zile, deoarece primele atașări fiind încercări de început pot face răni mamei. Aceste răni vor trece cu învățarea atașării corecte.
2. Cheia alăptării nedureroase este poziționarea corectă la sân a bebelușului. Ragadele (rănile) apar în cele mai multe cazuri din cauza unei atașări greșite a copilului.
3. Alăptarea funcționează pe baza cerere-ofertă. Organismul mamei știe cât lapte sa producă la următoarea masă doar prin intermediul copilului care suge. Laptele nu se împuținează atât timp cât sânul este stimulat suficient.
4. Copilul nu trebuie să primească apă, ceai, etc până la diversificare – există supturi scurte de sete. Prima parte a laptelui reprezintă „apa” și ultima hrana.
5. Puseele de creștere sunt momente în care bebelușul stimulează producția de lapte matern. Ele au loc la: 4 zile de viață, 7-10 zile, 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 6 luni.
6. În furia laptelui, nu se pompează în plus față de ceea ce bebelușul extrage direct din sân.
7. Mama nu are niciun fel de restricții alimentare. Poate mânca variat, din toate, urmărind reacțiile bebelușului.
8. Alăptarea exclusivă înseamnă hrănirea copilului numai cu lapte matern. Bebelușul poate suge direct la sân, sau poate primi laptele cu lingurița, seringa, biberonul, însă cel mai important lucru este că nu primește decât lapte matern.
9. Există foarte puține situații care impun oprirea alăptării din cauza unei îmbolnăviri a mamei (SIDA, hepatită B cu viremie mare). În toate îmbolnăvirile curente, mama protejează bebelușul prin anticorpii transferați prin laptele matern.
10. În cazul în care vi se recomandă întreruperea alăptării din cauza necesității administrării unui anumit medicament, verificați informația cu un consultant în alăptare cu experiență.
Fiți blânde cu voi, alăptarea este un proces de învățare atât pentru voi cât și pentru bebeluș. În plus, este relația minunată pe care numai o mamă o poate avea cu copilul ei. Este important de știut că alăptarea exclusivă scade mortalitatea infantilă, riscul de infecții, crește imunitatea și poate face diferența între viață și moarte în cazul prematurilor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, urmând ca apoi, până la 2 ani, să fie continuată în paralel cu diversificarea.
LaPrimulBebe organizează anual evenimente de informare despre alăptare atât în București cât și în țară. Ne folosim de toate mijloacele de comunicare pe care le avem și depunem eforturi să ajungem cu informația la cât mai multe mame, pentru a le face mai lină adaptarea cu bebelușul lor. Spor la alăptat dar și la informat corect!