1. Daca nu ma doare nu trebuie sa merg la dentist.
Aceasta este din ciclul nu incercati acasa si reprezinta unul dintre cele mai rele mituri din medicina dentara! Cariile dentare pot fi asimptomatice, nervii dentari pot “muri” fara nicio durere si mai presus de toate boala parodontala care duce la pierderea dintilor este depistata de cele mai multe ori la persoane care nu au avut problem dentara si deci nu au fost niciodata la medic. Preventia este importanta pentru sanatatea si “pusculita” voastra!
2. Sucurile naturale din fructe sunt sanatoase.
Cand auzim de sucuri naturale de fructe ne gandim ca sunt apogeul sanatatii pentru noi si copiii nostri (mai ales daca le luam de la tara). Sa fie oare asa? Aceste sucuri pot fi la fel de nocive ca si bauturile carbogazoase din doua motive: contin zahar si acizi. In combinatie cu acizii (citric mai ales), acesti factori pot duce la aparitia cariilor si abraziunea dintilor. Asta nu inseamna ca nu trebuie consumate ci doar ca trebuie moderatie (eventual diluate)! Ideale sunt fructele si legumele proaspete intregi. Cele mai tari precum mere, morcovi mai si curata dintii.
3. Fructele confiate sunt mai bune pentru copii decat ciocolata.
Stafide, merisoare, smochine, curmale etc. Aceste fructe sunt urate de catre medicii dentisti pentru faptul ca sunt pline de zahar si foarte lipicioase, aderand de dinti si distrugand dintii. Ciocolate este de preferat, nu ca ar face bine dintilor, ci datorita faptului ca se spala mai repede si nu adera la fel de mult de dinti. Daca doriti sa oferiti copiilor gustari mai sigure incercati nuci, alune, seminte, branza sau bunatati facute in casa.
4. Periuta de dinti electrica este mai eficace ca cea manuala.
Daca tehnica de periaj este corecta si parintele (pana la 7-8 ani) sau copilul acorda timpul si rabdarea necesara spalatului pe dinti, curatarea dintilor va fi eficienta. Diferenta dintre cele 2 tipuri de periute este ca cele electrice au un ceas care arata sau avertizeaza la un anumit interval orar (cam 2 minute) ceea ce pentru copii este important.
5. Predispozitia dintilor la carii se mosteneste.
Daca parintii sau bunicii vostri nu au avut carii, nu va lasati pe o ureche! Cum fiecare dintre noi este unic, asa si rezistenta dintilor la carie este conditionata de o multitudine de factori: obiceiuri vicioase, alimentatie, structura si dispunerea dintilor etc. Vestea buna este ca aparitia cariilor se poate preveni!
Despre Dr. Mihnea Moldoveanu – Medic dentist (tatic)
Fiind a doua generatie de medic dentist, pasiunea pentru profesie i-a fost intretinuta din copilarie. A absolvit Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii “Titu Maiorescu” din Bucuresti, dupa care a urmat cursuri de perfectionare postuniversitare. Dorinta sa de perfectionare este intretinuta de dragostea pentru cunoastere si nevoia de a tine pasul cu noile tehnici si materiale.
Fiind prima oara pacient si apoi medic dentist, intelege nevoia pacientilor de incredere in cel care ii consulta si trateaza, precum si dorinta de a intelege ce li se intampla. Este datoria medicului sa explice, iar a pacientului sa-si insuseasca sfaturile primite.
Medic Dentist, Specializare Stomatologie Generala
Mobil: 0723 167 776, e-mail: office@viodent.ro