Am adunat temerile și întrebările voastre și i le-am adresat Adinei Păun, moașă și educator pre și post natal.
1. Sunt femeile însărcinate mai predispuse la infectare cu COVID19?
Femeile însărcinate au un sistem imunitar cu activitate mai redusă- este ceea ce permite fătului, un corp străin, să poată supraviețui în uterul matern. Ele sunt astfel mai expuse la orice fel de infecție, virală sau bacteriană, de aceea măsurile de igienă și distanțare socială ar trebui să fie o prioritate în acest moment. Din datele de până acum, putem spune că COVID-19 nu are o afinitate mai mare pentru femeile însărcinate față de alte virusuri respiratorii.
2. Ce riscuri implică infectarea mamei cu COVID19 pentru fătul din pântec?
Până în acest moment, nu s-a detectat Corona2019 în lichidul amniotic, sângele ombilical sau laptele mamelor infectate care au născut. Cu alte cuvinte nu credem că există o cale de transmitere intra-uterină sau prin lapte matern a virusului. Au existat câteva nașteri înainte de termen la mame infectate, însă e foarte greu de spus dacă acestea s-au datorat infecției sau altor cauze.
Trebuie însă să ținem minte că avem de-a face doar cu mame care s-au infectat în trimestrul III de sarcină, când mai multe multe tipuri de infecții nu mai afectează în așa mare măsură fătul. Încă nu știm, și nu avem cum să știm, impactul COVID19 asupra fătului în cazul în care infecția se produce în trimestrul I sau II de sarcină. Este unul dintre motivele pentru care forurile internaționale au suspendat toate transferurile de embrioni și protocoalele de stimulare ovariană în cazul tratamentelor FIV.
3. Infectarea cu COVID-19 impune nașterea prin operație de cezariană?
Toate asociațiile profesionale din domeniu recomandă ca decizia privind calea de naștere să se ia strict pe criterii obstetricale ce privesc starea mamei și copilului. În cazul României, există din păcate posibilitatea ca o decizie de naștere prin cezariană să fie impusă de elemente logistice independente de mamă, copil sau medic. Imposibilitatea de a izola mama infectată de exemplu poate împiedica desfășurarea în siguranță a nașterii naturale pentru toți cei implicați, inclusiv personalul medical din spital.
4. În cazul infectării unei mame cu noul virus, se întrerupe alăptarea?
Infecția maternă cu COVID19 nu este în prezent o indicație de întrerupere a alăptării, pentru că se consideră că beneficiile alăptării depășesc riscurile aduse de COVID19. Din ce știm până acum, virusul nu se transmite în laptele matern, dar au fost depistați anticorpi la COVID19, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător. Există câțiva nou-născuți care au fost infectați, cel mai mic de 36 de ore, însă nu e clar dacă infecția se datorează unei slabe igiene sau a transmiterii în timpul nașterii sau alăptării. Dacă mama infectată decide să alăpteze, măsurile de igienă trebuie respectate cu cea mai mare strictețe: mama trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când are contact cu bebelușul, să poate mască tot timpul, să dezinfecteze suprafețele din casa de câteva ori pe zi. Pompa pe care o folosește eventual, biberoanele trebuie sterilizate cu mare grijă înainte de fiecare folosire.
5. Ce alte recomandări ai pentru părinții unui nou născut?
Aceasta nu este din păcate o perioadă în care să încurajați vizitele, nici măcar din partea bunicilor. Dacă vă vine cineva în ajutor, acel cineva trebuie să se supună regulilor de igienă și limitare strictă ale deplasărilor pe care trebuie să le urmăm cu toții. Dacă vine, stă până când cineva cedează .
Folosiți cu încredere toate soluțiile video pe care le avem din fericire la dispoziție.
În rest, igienă și distanțare socială. Pe partea de igienă: spălat des pe mâini, folosirea de măști și mănuși când ieșiți afară, schimbarea hainelor la intrarea în casă, înainte de contactul cu mama sau nou-născutul, sterilizare atentă a tuturor obiectelor legate de hrănirea bebelușului. Limitați ieșirile, puneți la punct o mică farmacie cu tot ce puteți avea nevoie în următoarea perioadă, încercați să rezolvați cât mai multe întrebări către pediatru la telefon sau prin video call. Îndreptați-vă către un spital doar dacă nu aveți altă soluție, și în orice caz după ce v-ați consultat cu un medic.
În rest, bucurați-vă de timpul pe care îl aveți împreună și luați-o pas cu pas .
Pe Adina Paun o găsiți și aici: https://www.adinapaun.ro/