Stomatologia preventiva reprezinta o modatitate moderna de a mentine sanatatea cavitatii orale, ajutandu-ne sa ne pastram dintii si de a avea nevoie de mai putine interventii medicale. Cele mai importante doua cauze ale pierderii dintilor sunt cariile si boala parodontala (a gingiilor). Cu cat putem preveni mai bine aceste probleme, cu atat pastrarea dintilor pe arcade va fi mai indelungata.
O igiena dentara corecta duce la o cavitate bucala cu aspect si miros sanatos. Acest lucru presupune: dintii trebuie sa fie curati si fara resturi alimentare; gingiile sa fie roz, nedureroase sau sa sangereze la periaj; halitoza (respiratie urat mirositoare) sa nu reprezinte o problema. Dintii sanatosi va ajuta nu numai la un aspect placut si la o parere de sine buna, ci si in timpul masticatiei si vorbitului. O sanatate orala este importanta pentru o stare de bine generala.
Din pacate, dintr-o multitudine de motive, lumea neglijeaza sanatatea dentara, in timp dezvoltand o serie de obiceiuri rele care duc in timp la probleme care le afecteaza timpul, starea financiara, relatiile sociale, precum si sanatatea generala a organismului. Aceste obiceiuri vicioase sunt reprezentare de:
– lipsa unui periaj correct de 2 ori pe zi (include si spalatul limbii si mucoasei obrajilor) ;
– folosirea incorecta a atei dentare;
– neinlocuirea periutei dentare atunci cand perii acesteia s-au deteriorat;
– lipsa unei diete echilibrate;
– absenta vizitelor bianuale la medical dentist;
Odata cu prima vizita a copiilor la dentist, parintii ar trebui sa afle cateva trucuri care sa le faciliteze efortul de a curata dintisorii micutilor:
– puteti gasi benefic sa stati in picioare sau in sezut in spatele copiilor, tinandu-le capul in poala sau in mana, in acest fel avand un acces mai bun la dinti;
– cu aparitia primului dinte puteti folosi pasta de dinti pentru copii, dar in cantitate mica (bob de orez);
– este important sa supervizati periajul copiilor pana in jurul varstei de 7-8 ani cand acestia dezvolta dexteritatea necesara pentru a se peria efficient singurei;
– nu uitati sa periati usor si in spatele ultimilor dinti si pe gingii;
– este important ca periajul sa devina o rutina, mai ales inainte de culcare si cel putin inca o data in timpul zilei (minim de 2 ori pe zi);
– incurajati-va copilul sa se spele pe dinti.
Despre Dr. Mihnea Moldoveanu – Medic dentist (tatic)
Fiind a doua generatie de medic dentist, pasiunea pentru profesie i-a fost intretinuta din copilarie. A absolvit Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii “Titu Maiorescu” din Bucuresti, dupa care a urmat cursuri de perfectionare postuniversitare. Dorinta sa de perfectionare este intretinuta de dragostea pentru cunoastere si nevoia de a tine pasul cu noile tehnici si materiale.
Fiind prima oara pacient si apoi medic dentist, intelege nevoia pacientilor de incredere in cel care ii consulta si trateaza, precum si dorinta de a intelege ce li se intampla. Este datoria medicului sa explice, iar a pacientului sa-si insuseasca sfaturile primite.
Medic Dentist, Specializare Stomatologie Generala
Mobil: 0723 167 776, e-mail: office@viodent.ro