Exista o specialitate a medicinei care inspaimanta pacientii mai mult decat oricare alta.
Aceasta este medicina dentara cunoascuta si sub numele de stomatologie. Studiile arata ca un procent care atinge aproape 30% din populatie sufera de DENTOFOBIE (frica de dentist).
Aceasta se manifesta printr-o teama paralizanta de medicul dentist si poate proveni din mai multe cauze:
– experiente anterioare dureroase sau negative;
– sentimente de rusine legate de dantura;
– tratamente abuzive ale medicului dentist;
– frica de badjocora;
– teama transmisa din familie (“daca nu esti cuminte te duc la doctor sa-ti faca o injectie”);
– lipsa informatiilor si increderii in doctori.
Cei care sufera de aceasta fobie dezvolta prin faptul ca nu ajung sa previna sau sa trateze, probleme grave care pot perpetua teama. Unei persoane careia ii este frica de medic, daca i se adauga si durerea puternica si celelalte aspecte cauzate de neglijarea danturii, ii va fi greu sa depaseasca acest obstacol. Lipsa de constientizare a acestei fobii si de remediere pot face ca pacientul , pe langa problemele dentare, sa dezvolte tendinte anti-sociale, stari de depresie si autoizolatie.
Pentru a face primul pas in depasirea fricii de dentist trebuie stabilita o legatura de incredere cu medicul. Acesta are responsabilitatea de a explica si ajuta pacientul la fiecare pas al tratamentului, realizand astfel un mediu sigur si relaxant. Se vor folosi:
-tehnici de relaxare sonore (casti cu muzica de relaxare) in cazul celor cu frica de zgomotul
– sistem de monitorizare care anunta medicul despre gradul de durere sau anxietatea al pacientului;
– metode de comunicare prin semne intre medic si pacient pentru intreruperea tratamentului;
– aplicarea de geluri si sprayuri anestezice inainte de injectia anestezica in cazul celor cu frica de durere sau de injectie;
– metode de relaxare sau anestezie bazate pe hipnoza;
– inhalosedare cu gaz ilariant;
– anestezie generala (in cazurile grave).
Exista si lucruri pe care le poate face pacientul inainte sau in cursul vizitei la medic pentru a ameliora starea de disconfort cauzata de frica:
– rezolvarea unei probleme sau calcul in minte;
– planificarea unei vacante;
– intocmirea unei liste de cumparaturi;
– vizionarea unui film sau emisiuni in sala de asteptare.
Toate acestea reprezinta exercitii mentale cu scopul de a face pacientul sa nu se gandeasca la interventia la care urmeaza sa fie supus. Chiar si in cazul pacientilor cu un nivel scazut de frica de dentist sunt folositoare aceste tehnici.
In cazul copiilor este important ca parintii sa le explice cu cateva zile inainte de a merge la dentist ca acolo nu li se face rau sau ca pedeapsa ci pentru a le indeparta durerea, pentru a le repara dintii is pentru a reda un zambet frumos. Indepartand durerea si afectiunile dentare si efectuand controlul bianual la cabinetul stomatologic inca de la varste fragede si chiar de la aparitia primilor dinti, putem preveni o frica mai mult sau mai putin justificata de dentist.
Dr. Mihnea Moldoveanu
Despre Dr. Mihnea Moldoveanu – Medic dentist (tatic)
Fiind a doua generatie de medic dentist, pasiunea pentru profesie i-a fost intretinuta din copilarie. A absolvit Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii “Titu Maiorescu” din Bucuresti, dupa care a urmat cursuri de perfectionare postuniversitare. Dorinta sa de perfectionare este intretinuta de dragostea pentru cunoastere si nevoia de a tine pasul cu noile tehnici si materiale.
Fiind prima oara pacient si apoi medic dentist, intelege nevoia pacientilor de incredere in cel care ii consulta si trateaza, precum si dorinta de a intelege ce li se intampla. Este datoria medicului sa explice, iar a pacientului sa-si insuseasca sfaturile primite.
Medic Dentist, Specializare Stomatologie Generala
Mobil: 0723 167 776, e-mail: office@viodent.ro