Presiunea pe care mamele o simt încă de la nașterea bebelușilor vis-à-vis de responsabilitatea pe care o au pentru viața acestora este uriașă. De cele mai multe ori, sunt terifiate de ideea că nu vor ști cum să se descurce în cazul în care copilul se îneacă, se arde, sau inghite substanțe toxice. De altfel, bebelușii și copii, prin curiozitatea lor și dorința de a fi autonomi, se expun deseori unor situații periculoase.
Înecul este a patra cauză de deces accidental în rândul copiilor, cei cu vârsta de 5 ani fiind cei mai expuși la acest risc. Chiar și cu o foarte mare atenție și grijă din partea părinților, copiii pot fi expuși la accidente în fiecare zi. Mai mult decât atât, din dorința de a-i feri pe micuți de accidente, apare riscul de îngrădire a libertății de explorare, de comunicare sau se instalează sentimentul că nu se pot descurca singuri ori că nu sunt în siguranță în absența adulților. De aceea, prevenția și primii pași de acordare a primului-ajutor sunt decisivi, iar gestionarea accidentelor cu calm și luciditate este vitală.
Asociația LaPrimulBebe a venit în întâmpinarea nevoilor mamelor din comunitate prin organizarea evenimentului “PRIMUL-AJUTOR”, în timpul căruia acestea au aflat tehnicile de acordare a măsurilor de prim-ajutor pentru bebeluși și copii de la Nicoleta Safca. Instructor de Prim-ajutor Crucea Roșie Română din 2011, Nicoleta a absolvit Facultatea de Inginerie Medicală și este voluntar în cadrul organizației din 2006.
Evenimentul a cuprins noțiuni generale și introductive despre acordarea primului-ajutor, ce este recomandat să conțină o trusă de prim-ajutor, cum trebuie comunicate informațiile în cazul apelului 112, precum și răspunsuri la situații medicale de urgență precum: fracturi și traumatisme craniene; hemoragie, arsuri, intoxicații și reacții alergice, precum și convulsii și inghițire de corpuri străine. Sub coordonarea instructorului de prim-ajutor, câteva mame au testat manevrele de resuscitare la bebeluși și copii.
Nicoleta Safca a împărtășit celor prezenți că apelul 112 începe cu numele, numărul de telefon de pe care a fost efectuat apelul, locația exacta unde ne aflăm, câte persoane au fost accidentate și ce s-a întâmplat mai exact. Nu este nevoie să dăm un diagnostic exact, însă sunt încurajate cât mai multe detalii despre leziunile victimelor.
Cea mai frecventă teamă a mamelor- înghițirea de substanțe toxice sau corpi străini și-a găsit de asemenea răspunsul în timpul evenimentului. Primul pas constă în observarea substanței, cantității și a orei la care s-a produs incidentul și notarea aceastor informații. Imediat după se apelează serviciul de urgență pentru a decide dacă ambulanța poate ajunge la locul accidentului sau este nevoie de deplasarea la cel mai apropiat spital.
Locația evenimentului, sala Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București, a acomodat 300 de mame venite să afle informații corecte, personalizate pentru situațiile de urgență care pot apărea frecvent în cazul bebelușilor și copiilor, direct de la experții activi în cadrul Crucea Roșie Română. Expertiza pe care organizația internațională o are în zona de prim-ajutor este de necontestat și Asociația LaPrimulBebe și participanții s-au bucurat că au putut beneficia de know-how-ul lor.
Acest eveniment a fost posibil mulțumită Rețelei private de sănătate Regina Maria, partenerul oficial al evenimentului. Ne onorează că a ales să ne sprijine în acțiunile de informare a mamelor și pentru încrederea acordată în misiunea comunității LaPrimulBebe. Prezenți pe piața serviciilor medicale private din România de peste 20 de ani, depun la rândul lor eforturi susținute pentru a furniza servicii medicale de înaltă calitate dedicate mamelor și copiilor.
Vă invităm să vedeți mai jos câteva dintre cadrele surprinse de fotograful Andreea Antohe în cadrul evenimentului: