Primul eveniment LaPrimulAdolescent al anului 2025 a fost dedicat unei probleme care este peste tot și despre care este nevoie să se vorbească mai mult, din diferite unghiuri de abordare, totul pentru a avea o perspectivă cât mai clară. Evenimentul „Cum prevenim și gestionăm consumul de droguri la școlari și adolescenți” a adus în discuție un subiect greu, care te trece prin toate stările posibile și care te provoacă să îți pui întrebări esențiale despre viitorul celor pe care îi iubim cel mai mult.
Locurile s-au umplut în mai puțin de 24 de ore de la postarea anunțului în comunitățile LaPrimulBebe și LaPrimulAdolescent. Aceasta nu doar că reflectă nevoia acută de informații, ci confirmă că părinții au înțeles că nu mai există loc pentru „Copilului meu nu i se poate întâmpla” și au trecut deja la „Vreau să știu cum să previn asta și ce să fac dacă ajungem acolo?”. Este un semnal puternic de schimbare a mentalității, un prim pas spre educație și prevenție.
Evenimentul care a avut loc pe 22 martie a deschis ochii asupra unei realități dificile: consumul de droguri este mai accesibil ca niciodată. Am abordat subiectul din mai multe unghiuri. În primul rând prin ochii psihoterapeutului Diana Stănculeanu, apoi din perspectia unui om care a trăit această experiență pe propria piele, Lucian Ibănescu, coordonator proiect prevenire TeenChallenge, iar la final, de mare ajutor ne-a fost și poziția unui luptător în linia întâi împotriva acestui fenomen, șeful Serviciului Antidrog Cătălin Țone. Fiecare a adus în față o parte din adevărul dur și, totodată, soluții valoroase pentru prevenire și intervenție.
Pentru prima dată în istoria comunității LaPrimulBebe, timpul alocat evenimentului a fost depășit semnificativ, iar întrebările și discuțiile ar mai fi continuat mult timp după. Nevoia de a înțelege mai bine, de a acționa în cunoștință de cauză, de a ne proteja copiii este enormă. Și, deși am încheiat astăzi, lupta nu se încheie aici.
Vă mulțumim din suflet pentru că, într-o zi superbă de sâmbătă, ați ales să fiți aproape, să vă implicați activ, să învățați și să deveniți părinți mai conștienți și mai pregătiți pentru a sprijini copiii în fiecare etapă a vieții lor. A fost doar începutul unui drum pe care, împreună, trebuie să-l parcurgem.