„Cand incepem diversificarea? Cum o incepem? Fructe sau legume? Cate grame de spanac le dam per masa? Copilul meu nu mananca nimic. Eu nu stiu din ce traieste. Diversificarea este ingrozitor de grea. Ii dau lapte de vaca? „. Asa suna zilnic, o parte dintre postarile de pe comunitatile LaPrimulBebe.
Saptamana trecuta Asociatia LaPrimulBebe a organizat un eveniment de nutritie, care s-a dovedit extrem de util pentru cele 150 de mame prezente.
Am considerat ca ar fi util sa aducem in fata noastra, un profesionist adevarat, pentru a aborda acest subiect. Intre atatea bloguri si „specialisti”, aparuti peste noapte, majoritatea neaavand studii aprofundate in ale nutritiei, am dorit sa intelegem direct de la un medic, ce anume se intampla in corpul nostru, din punct de vedere hrana. Dar mai ales cum sa procedam cu copiii nostri.
Am avut parte de doua ore absolut minunate, alaturi de doamna doctor Simona Tivadar, unul dintre cei mai renumiti medici primar in nutritie, boli de diabet si metabolism. Cu mult mult umor si claritate ne-a ajutat sa intelegem cum sa abordam hrana si mesele, astfel incat sa obtinem o balanta buna. Cateva lucruri ne-au ramas in minte si le impartasim si cu voi:
1. Nu exista copii care nu mananca nimic, ci doar o abordare mai putin fericita a parintilor. Atunci cand copiii nu mananca asa cum ne-am dori, ar trebui sa ne gandim la ce anume facem noi gresit. Cerem prea mult de la ei, atmosfera la masa nu este potrivita sau relaxata, mancam diferit fata de ei, etc.
2. Modul de a manca corect si cu placere se invata de la parinti. Se mananca la masa, impreuna si nu separat, cu o atmosfera placuta si relaxata. Scopul nu este sa mancam tot, ci sa ne bucuram de masa si sa le dam un exemplu sanatos copiilor nostri.
3. Farfuria ideala este 50% legume si zarzavaturi, 25% proteine (carne, lactate, oua) si 25% carbohidrati (paine, cereale, gris, orez, cartofi)
4. In timpul mesei nu se uita la tv, nu se joaca, nu se citeste. Creierul are nevoie de atentie 100% asupra mancarii. Satietatea este 40% cerebrala (se obtine prin mestecare corespunzatoare si privirea mancarii) si 60% gastrica (consumul efectiv al alimentelor si compozitia acestora). De aceea este extrem de important sa nu avem atentia distrasa de la mancare in timpul mesei.
5. „Lupta voastra nu este cea a gramelor de mancare inghitita de copiii vostri. Lupta voastra este cea a surselor sanatoase de hrana. Acolo trebuie sa va luptati si sa fiti atente, nu la grame.”
A fost unul dintre cele mai interesante si mai utile evenimente LaPrimulBebe, pe care speram sa il mai repetam. Mamele noastre au plecat acasa cu un set de informatii de reale, de ajutor, corecte si pe baza carora pot sa isi construiasca urmatorii pasi.
Locatia care ne-a ajutat sa gazduim evenimentul a fost Big Ballroom, o locatie luminoasa, prietenoasa, aranjata cu multa eleganta si stil. Puteti urmari mai jos mai multe imagini din cadrul evenimentului:
Faptul ca doamna doctor are un limbaj vesel, te face sa ramai cu zambetul pe buze si cu informatie pretioasa in cap:). Nici nu am realizat cand a trecut timpul si nu-mi venea sa cred cat de clar mi-a ramasa in minte toata expunerea. Va multumesc!
Cu mare drag, Ileana