Unele studii spun că există o legătură între cât de mult plâng bebelușii și cât de repede fac părinții trecerea de la statutul eu+tu la noi. În spatele acestei simple tranziții stau procese psihologice complexe, însă pentru cuplurile în așteptarea unui copil sau pentru proaspeții părinți e utilă observarea acestui fapt: cât de mult ne identificăm fiecare dintre noi, acum, cu NOI. Atunci când aceasta tranziție nu reușește, cuplul sfârșește prin separare, mai ales la scurt timp după apariția unui copil. A face aceasta tranziție înseamnă în primul rând a-ți lua un angajament conștient că împreună cu partenerul tău o să construiți împreună un acasă pentru ceea ce devine încet-încet familia voastră. De ce e important cum arată acest acasă? Unul din răspunsuri este acela că pentru copilul nostru va fi tiparul după care se va vedea pe el în această lume mare. Adică, trăirile, percepțiile pe care le va experimenta acasă va tinde mai târziu să le experimenteze și în contextele pe care le va întâlni adult fiind. În plus, va fi moștenirea invizibilă pe care i-o transmitem și pe care el o va duce mai departe copiilor lui. Acasă și cuplul părinților vor fi modelele lui.
Cei doi părinți vin în viața copilului cu istorii și experiențe diferite, cu moșteniri culturale diferite, tocmai de aceea psihologii specializați în problemele relației de cuplu recomandă partenerilor niște teme de reflecție înainte de a avea un copil și, apoi, periodic după ce devin părinți.
Iată câteva teme de discuție pe care cuplul trebuie să le armonizeze și pe baza cărora de fapt își creează o cultură proprie pe care copilul o va numi mai târziu ”acasă”.
- Strămoșii – Care sunt înaintașii la care vă gândiți cel mai adesea în legătura cu copilul dumneavoastră? Cu ce parte a familiei tindeți să consolidați mai mult relația cu copilul dumneavoastră? E cineva ale cărui trăsături vreți să le moștenească sau, din contră?
- Ritualurile de zi cu zi – cum se ia masa, cum stați de vorbă unii cu alții, cum vă exprimați afecțiunea unii față de alții, cât timp stați împreună zilnic, cu ce mâncare vă hrăniți, cum petreceți timpul liber, cum reacționați când cineva este bolnav, ce înseamnă concediu, cum vă încărcați bateriile după perioade dificile?
- Banii – Cum organizați banii? Cine câștigă banii și ce faceți cu ei? Care sunt discuțiile predilecte când vine vorba de bani? Economisiți, faceți donații? Cum va fi cu banii de buzunar ai copilului?
- Distracția – Ce înseamnă să ne distrăm? Ce prieteni mai avem acum? Când ieșim cu ei? Unde ieșim? Împreună sau separat? Cum organizați aniversările (faceți petreceri sau altceva)?
- Natura – Ce loc ocupă natura pentru familia voastră? Petreceți timp în natură, ce legătură aveți cu animalele? Faceți demersuri pentru a recicla, economisi resurse etc.? Ce îi transmiteți copilului în legătură cu asta?
- Casa – Cum vă organizați treburile casnice? Cine ce face? Știați că sunt câteva sute de sarcini casnice pe care un cuplu le îndeplinește lunar?
- Sărbătorile – Care sunt sărbătorile pe care le veți petrece și cum alegeți să o faceți?
- Spiritualitatea – Ce religie alegem pentru copiii noștri și ce loc va ocupa ea în viața familiei? În ce credeți ? Despre ce ființe supranaturale (și ce anume) îi veți spune copilului despre ele: sfinți, îngeri, eroi, Moș Crăciun, Sf. Martin, Iepuraș etc. Cum îi explicați lumea, moartea dacă sunteți atei? Ce basme le citiți copiilor ?
- Identitatea – Ce roluri aveți acum și cum vă sprijiniți unul pe celălalt în a le îndeplini de când sunteți o familie?
- Scopul vieții – Care este scopul vieții pentru fiecare și cât de mult ați împărtășit partenerului în legătură cu el? Care vă sunt obiectivele, cât de multe sunt comune cu ale partenerului?
- Concepția despre lume și viață – Cum vedeți: viața de părinte, viața profesională, viața socială, viața interioară. Cum vă raportați la următoarele teme și în ce măsură sunteți pe aceeași lungime de undă cu partenerul: sexualitate, iubire, bani, autonomie, sacru, casă, educație, încredere, proprietate.
- Moartea – Ce spuneți copiilor despre moarte? Ce credeți fiecare despre asta? Daca v-ați afla în fața propriei morți, ce ați vrea să fi lăsat în urma voastră?
Discutând despre aceste teme veți afla că aveți concepții similare, dar și concepții total diferite, e firesc să fie așa. Pentru armonia unei familii este însă necesar ca părinții să se pună de acord în privința a ceea înseamnă NOI, dincolo de ceea ce este particular fiecăruia. O mare parte din această muncă o facem spontan, fără să ne dăm seama. Observați ce este contradictoriu în ceea ce transmiteți mai departe și pregătiți-vă să clarificați asta mai târziu pentru că cei mici vor avea un simț aparte în a le identifica și a pune întrebări în legătură cu ele.
Ioana Kessler este psihoterapeut si consilier psihologic, cu specializare in psihoterapia individuala a adultului si in consilierea psihologica a cuplului, stagiile de formare continua cuprinzand consilierea pre si post natala a mamei, precum si consilierea cuplului cu copii.
Pe Ioana Kessler o puteti gasi pe email, la adresa ioana_brateanu@yahoo.com.