LaPrimulBebe a dedicat săptămâna 4-10 septembrie momentelor de 100% atenție, joacă și conectare în familie și a lansat în comunitate o provocare, aceea de a petrece conștient timp cu copilul și de a împărtăși idei de jocuri sau metode de conectare.
Pentru copil, jocul este considerat primul stadiu de învățare și dezvoltare, folosit încă de când este sugar. Stimulându-i atenția, cel mic își folosește toate simțurile și astfel își poate exersa creativitatea și capacitatea de învățare, de relaționare și de memorare. Mai mult, în timp, prin joc, el își poate contura talentele și abilitățile fizice.
Petrecerea timpului împreună este aliment pentru rezervorul afectiv al copilului. Un copil cu nevoia afectivă satisfăcută devine un adult stabil emoțional. Pentru unii copii, numai timpul acordat lor le arată că sunt iubiți (vezi cartea ”Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor”, de Dr Gary Chapman și Dr Ross Campbell).
La final de campanie, notăm idei și păreri de la mame:
- Cort în casă:
Veți avea nevoie de: un suport de întins rufe sau 2 scaune cu spătar; un cearșaf mare și preferabil mai închis la culoare (prin cele albe trece lumina mai ușor); bețe fluorescente/o lanternă (poate fi chiar cea de la telefon).
Cum se procedează: se întinde suportul de rufe/se pun scaunele spătar la spătar cu o distanță între ele, astfel încât să încăpeți împreună cu cel mic; se pune cearșaful peste suportul de rufe/peste spătarele scaunelor (dacă folosiți spătarul scaunelor, să legați sau să prindeți cearșaful de spătar cu ceva ca să nu alunece); se sting toate becurile din casă (sau din camera în care este cortul); se aprind bețele/lanternele; se JOACĂ! și se gâdilă, și se chicotește, și se citesc povești, și se cântă cântecele… și câte și mai câte până când amorțiți sau vine ora de culcare :).
- Experiment cu desenul plutitor
Veți avea nevoie de: o farfurie albă (fără striații sau modele pe fund), unul (sau câte vreți) markere NOI de whiteboard (cu cele deja folosite nu prea merge experimentul), niște apă.
Cum se procedează: se desenează ce vreți voi pe fundul farfuriei (important este ca desenul să fie cât mai compact și colorat integral. De exemplu, nu faceți numai conturul petalelor unei flori, ci colorați floarea cu totul), se toarnă ușor apă peste desen, se mișcă ușor farfuria pentru ca apa să facă mici „valuri” și desenul se va trezi la viață ca prin minune și va pluti.
- Idei de la mame adunate: construit castele din cuburi, colorat, făcut puzzle, citit, dansat, pictat pe pietre/scoici, gătit, văzut filme animate împreună, făcut forme din plastilină, jucat cu lego, mima, pregătit masa.
Am primit multe mesaje de mame care au acceptat provocarea noastră și au redescoperit bucuria timpului petrecut împreună. De exemplu, M. ne-a scris așa:
Deși mereu îmi propun să mă concentrez la joacă, aproape de fiecare dată îmi zboară gândurile aiurea după 10-15 minute și îmi aduc aminte că am ceva de făcut, spre dezamăgirea piticei care vrea să ne jucam muuult, muuult. Zilele astea am avut o revelație: dacă la serviciu îmi vine atât de ușor să mă concentrez la ce am de făcut, de ce oare nu reușesc să fac asta și atunci când ar trebui să mă relaxez?! Așa că mi-am propus să mă auto-educ în sensul ăsta Aseară mi-a ieșit cel mai bine, mai bine de o oră ne-am jucat cu plastilina și am alungat cu perseverență orice gând „necurat” 🙂 Nu mai e nevoie să subliniez încântarea ei, cum a dat din coadă și din gură și mi-a povestit câte-n lună și în stele și m-a învățat cum să fac mai bine figurinele. Jur că m-am distrat de numa’, concentrată numai acolo, la ea și la plastilină, chit că mi-a amorțit fundul pe scăunel .
Îmi propun pași mici, dar perseverenți.
În cadrul acestei campanii, s-a recomandat cartea „Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău”, de Lawrence J. Cohen. Mama care ne-a recomandat-o ne-a spus așa: ”M-a ajutat să înțeleg mai bine modul diferit de reacție și exprimare al copiilor față de adulți. Cartea are multe exemple cu situatii concrete, jocuri și idei de rezolvare a micilor conflicte. Mi se pare important faptul că odată ce înțelegi nevoile copilului tău este mult mai ușor să rămâi calm și să găsești soluții faine la situații care obișnuiau să te scoată din minți și să îți apese toate butoanele… știți voi… butoanele alea pe care numai ei știu că le avem și pe care le apasă cu o măiestrie de neegalat ”.
[divider]
Încheiem acest articol cu beneficiile jocului la adulți și copii:
LaPrimulBebe crede cu tărie în beneficiile timpului petrecut împreună cu copilul și îndeamnă părinții de pretutindeni să acorde o importanță sporită activităților în familie.