Imi doresc sa discut despre un subiect care este considerat tabu si despre care viitoarele mame nu sunt, in general, informate.
Toata lumea te bombardeaza cu informatii si de multe ori cu sfaturi nesolicitate despre cat de greu si/sau cat de frumos va fi dupa ce va aparea noul membru al familiei…fiecare povesteste bazandu-se pe experienta personala, deci multe dintre informatiile pe care viitorii parinti le primesc sunt puternic denaturate. Cu toate acestea, informatiile pot fi trecute prin filtrul propriu al persoanei care le primeste si pot fi pastrate, sau nu, informatii utile.
Insa, despre cum va fi relatia de cuplu dupa aparitia copilului nu vorbeste nimeni…nici inainte de aparitia noului membru al familiei, si nici dupa…Deci m-am gandit sa va impartasesc viziunea si experienta mea in legatura cu acest aspect.
In primul rand, pornesc de la ideea ca un copil este dorit si facut din dragoste. Acesta este singurul caz in care are sens sa discutam despre relatia de cuplu. Cazul in care un copil este conceput pentru a “repara” anumite probleme din cuplu sau pentru a ii apropia pe cei doi parinti consider ca este total gresit, atat din punct de vedere moral, dar mai ales din punct de vedere practic/realist, intrucat venirea unui copil pe lume pune la incercare chiar si cele mai solide cupluri.
Ca sa nu mai lungesc vorba, sa va supun atentiei cateva aspecte la care va puteti astepta si care pot modifica relatia de cuplu daca nu sunt gestionate corespunzator:
- Viata intima. E bine ca ambii parinti sa fie constienti de puternicele schimbari hormonale prin care proaspata mama va trece. Multi medici numesc “pseudo-menopauza” perioada cuprinsa intre nastere si reluarea menstruatiei. Mai direct, asta inseamna ca libidoul mamei este inexistent, la fel ca si lubrifierea naturala, iar zona locala este foarte sensibila si chiar dureroasa la contact. Cu rabdare, solutii exista pentru rezolvarea acestui impediment, numai ca este bine ca acest lucru sa nu fie o surpriza si un motiv de neintelegeri, ci sa fie un fapt cunoscut, care este, de altfel, universal valabil, si sa fie tratat cu rabdare si intelegere.
- Timpul petrecut in doi. In afara de viata intima propriu-zisa, cei doi parinti erau probabil obisnuiti sa petreaca timp de calitate impreuna, timp care pur si simplu dispare odata cu aparitia unui nou-nascut. La inceput, cand parintii sunt bombardati de schimbari privind vechiul stil de viata este bine sa fie constienti ca acest lucru nu va dura o vesnicie si ca pe masura ce bebelusul se acomodeaza la viata extrauterina, vor putea sa inceapa sa aiba momente si pentru ei, momente care fiind mai rare ar trebui sa fie si mai pretuite. Parintii trebuie sa fie in permanenta constienti de importanta pe care o are timpul petrecut in doi si conectarea la nivel profund, pentru ca familiile fericite si copiii echilibrati se pot face numai prin dragostea, intelegerea si echilibrul cuplului, comunicarea fiind secretul reusitei. Ori daca nu se rezerva timp pentru gestionarea relatiei, cuplul poate trece foarte usor intr-un cerc vicios si superficial de task-uri de indeplinit, lucruri de facut etc, fara a vedea imaginea de ansamblu.
- Pentru ca relatia de cuplu sa nu sufere modificari negative este de dorit ca asteptarile pe care cei doi parinti le au unul de la celalalt sa fie realiste, luand in calcul relatia cuplului, locurile de munca ale parintilor, ajutorul extern primit etc. Nu este indicat ca asteptarile de la celalalt parinte sa fie bazate pe comparatii cu alte cupluri sau pe ceea ce cred autorii cartilor de parenting sau societatea ca ar trebui sa fie. Fiecare persoana si fiecare cuplu este diferit, iar armonia si echlibrul trebuie gasite in interiorul acelui cuplu, si nu in exterior, pentru ca altfel exista riscul de a stabili asteptari nerealiste care vor fi foarte usor si rapid inselate.
- Dupa cum am scris si mai sus, comunicarea este secretul succesului. Desi poate fi greu si desi poate ca unii partenerii nu sunt foarte comunicativi, este esential ca dupa aparitia unui copil sa existe o buna comunicare, in care sentimentele si asteptarile sa fie clar exprimate de catre ambele parti. Intrucat apar modificari majore ale stilului de viata intr-un timp foarte scurt, este foarte importanta intelegerea celuilalt membru al familiei si a sentimentelor pe care acesta le are.
- Grija de sine. Daca inainte de aparitia unui copil acest aspect era de la sine inteles, dupa aparitia noului membru al familiei mama va constata ca e o provocare si sa apuce sa faca un dus, sau sa se pieptene o data la cateva zile. Cat timp bebelusul este nou-nascut si abia adus acasa, acest lucru este inteles si acomodarea la noul stil de viata este mult mai importanta. Cu toate acestea, o data ce bebelusul incepe sa mai creasca putin, grija de sine trebuie sa revina pe lista de prioritati si trebuie facut un efort in acest sens. Si acest aspect poate influenta viata de cuplu, intrucat, desi nu o spun de cele mai multe ori, barbatii apreciaza o femeie ingrijita, coafata, aranjata si frumos imbracata, si apreciaza asta chiar mai mult cand sunt constienti de eforturile pe care proaspata mamica trebuie sa le faca pentru a arata asa. In afara faptului ca barbatii apreciaza asta, si mamicile se simt de cele mai multe ori mult mai sigure pe ele si mult mai bine in pielea lor atunci cand sunt aranjate.
Dupa cum am scris si mai sus, fiecare persoana e unica si fiecare cuplu este diferit, deci puteti trece sau nu prin modificarile de mai sus, sau puteti descoperi ca viata de cuplu se modifica in alt mod decat in cele prezentate. Cu toate astea, majoritatea cuplurilor trec prin cel putin una din modificarile prezentate, iar scopul meu a fost sa aveti idee despre modificarile care pot interveni, pentru ca absolut niciuna nu e de temut, si toate problemele pot fi rezolvate cu putin efort atunci cand stiti la ce sa va asteptati.
Pe final, va urez copii sanatosi si fericiti, si familii iubitoare si echilibrate!
Oana Popescu