Duminică, 27 octombrie, la Brașov, peste 100 de părinți din comunitatea LaPrimulBebe Brașov au venit să afle de la Diana Stănculeanu – psihoterapeut, informații despre „Educația sexuală pentru copii”, pe care fiecare dintre noi trebuie să le cunoască. Diana Stănculeanu este psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale şi coordonează Centrul de Educație Emoțională şi Comportamentală pentru Copii şi o rețea de centre de consiliere pentru părinți. Este practician acreditat în furnizarea de programe de educație parentală, adaptate nevoilor copiilor, doctorand în cadrul Universității Bucureşti la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi autor a numeroase studii, manuale şi articole.
Ne-am bucurat să vedem mame și tați care au ales să se informeze despre acest subiect atât de important pentru o dezvoltare emoțională echilibrată a copiilor, deoarece în primii ani de viață prinde contur baza personalității viitorului adult. Încă din această perioadă se formează atitudini și comportamente, iar educația sexuală, facută pas cu pas și cu informațiile adecvate vârstei copilului, face parte dintr-o creștere sănătoasă și armonioasă.
Educându-ne copiii, îi ajutăm să își dezvolte abilitatea de gestionare a emoțiilor, îi ajutăm în relațiile cu ceilalți să înțeleagă și să stabilească limitele apropierii corporale, ale lor și ale celorlalți.
Dar, mai mult decât acestea, educația înseamnă protecție.
TOP INFORMAȚII aflate în urma evenimentului:
- Copiii intră pentru prima dată în contact cu imagini cu conținut pornografic încă din școala primară, pe holurile școlii. De aceea este foarte important ca părinții să profite de privilegiul de a fi primii care discută cu copilul astfel de lucruri și de a le oferi informația corectă. Dacă nu se întâmplă acest lucru la timp, vor fi înlocuiți de gașcă, mass-media, internet.
- Studiile arată că educația sexuală începută de la vârste mici întârzie debutul vieții sexuale a viitorului tânăr, ducând la alegeri mai informate și mai responsabile.
- Așa cum copilul este învățat că are doua mâini și două picioare, în același mod trebuie învățat despre denumirea corectă a organelor intime și funcția acestora.
- Deosebit de importantă și deseori neglijată, în contextul intrării în colectivitate, este discuția despre atingerile potrivite și nepotrivite.
- Rușinea, pedeapsa, pervertirea adevărului, inducerea erorii privind sexualitatea sau intimitatea nu trebuie folosite în relația cu copilul.
- Curiozitatea, explorarea, imitarea, repetiția, experimentarea sunt mecanisme fundamentale ale procesului de învățare și ar trebui acceptate și încurajate, nu pedepsite.
- În funcție de vârsta copiilor, aceștia au curiozități diferite față de sexualitate: copiii mici sunt interesați de diferențele anatomice dintre fete și băieți, cum vin pe lume copii, înțelesul diferitelor cuvinte cu conotație sexuală auzite. Școlarii vor fi interesați de procesele din spatele aspectelor sexualității, cum ar fi subiecte precum conceperea și nașterea copiilor, diferențele de orientare sexuală etc.
Ne-a fost alături în organizarea acestui eveniment Secom Romania, care odată cu sezonul rece te încurajează să investești în imunitatea copilului tău. Mulțumim, Secom Romania, pentru sprijinul acordat și pentru punguțele oferite participanților la eveniment!
A fost alături de noi Sorin Oancea Photographer, care a suprins atmosfera în imagini foarte frumoase și căruia îi mulțumim.