LaPrimulBebe a dedicat săptămâna 5-11 februarie conștientizării riscului de cancer de col uterin și mamar și invită mamele din comunități la testarea Papanicolau și efectuarea ecografiei mamare. Este al cincilea an când mamele comunității LaPrimulBebe își fac controlul anual în această lună.
75% dintre românce amână examenul Papanicolau, găsind ca scuze lipsa de timp, rușinea sau teama. Ultimele studii făcute de Agenția Internațională a Cercetării Cancerului (a OMS) arată că România ocupă primul loc în Europa la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Diagnosticat în faze incipiente, cancerul de col uterin are 99% șanse de vindecare. Cel mai simplu poate fi identificat prin efectuarea testului Papanicolau anual, o procedură care durează câteva minute, dar care poate salva vieți.
În cazul cancerului de sân, statisticile arată că 1 din 8 femei (la nivel european) poate fi diagnosticată cu această boală de-a lungul vieții. Și aici depistarea precoce crește șansele vindecării. În lipsa simptomelor, se recomandă ecografia mamară la 3-4 ani (până la vârsta de 30 ani) si anual după acea vârstă. Suplimentar, se recomandă autopalparea periodică.
Notăm mai jos informațiile, pe scurt, informațiile care au fost distribuite în timpul acestei campanii:
- Despre Papanicolau:
Pentru ca testul Papanicolau să poată fi interpretat cât mai precis, este recomandat ca recoltarea să se facă între zilele 10-14 ale ciclului menstrual. Totodată, cu 48 de ore înainte de recoltare trebuie evitate spălăturile vaginale, ovulele, spermicidele, tampoanele sau cremele vaginale și contactul sexual.
Testul Papanicolau poate fi recoltat atât prin metoda convențională, cât și in mediu lichid, ambele variante având abilitatea de a detecta celulele anormale. În cazului testului convențional, proba este pusă imediat pe lamă și fixată, în timp ce la testul în mediul lichid, aceasta este introdusă într-un flacon care conține un mediu special, evitându-se astfel pierderea sau alterarea probelor recoltate. În plus, testul Papanicolau în mediu lichid permite testarea concomitentă, din aceeași probă, a prezenței tipurilor HPV (virusul papilloma uman) cu grad ridicat de risc.
- Despre ecografia mamară:
Afecțiunile benigne și maligne ale sânului au o incidență în creștere majoră. Prevenția oncologică se realizează la toate femeile, fie ca au simptome sau nu, astfel: până la 30 ani trebuie efectuat examen clinic al sânilor o dată la 3 ani; între 30 și 40 ani, examen ecografic mamar anual; după 40 ani mamografie bilaterală anual (completată de ecografie mamară).
Mulțumesc pentru reminder. Am aproape un an și jumătate de la ultimul pap. Chiar nu știu de ce am tot amânat. Poate din comoditate. Mi-am făcut și eu acum programare pentru săptămâna viitoare. (O.P., mamă din comunitatea LaPrimulBebe)
[button color=”purple ” size=”medium” link=”http://www.laprimulbebe.ro/1379-2/” target=”blank” ]Intră în comunitate![/button]