Pentru cei mai mulți dintre părinți educația sexuală este încă greu de adus în discuțiile cu copiii noștri; tabu-urile, prejudecata, experiențele personale complicate și ignoranța ne stau în drum în alegerea cuvintelor, în construirea discursului și în gestionarea emoțiilor din spatele cuvintelor. Facem educație copiilor noștri în fiecare moment, încă de la naștere, însă cât de des le vorbim despre atitudinea față de corp, noțiuni despre intimidate și protecție?
În aceste timpuri în care accesul la informație necenzurată a devenit din ce în ce mai facil e cu atât mai important să devenim conșienți de importanța educației sexuale și a rolului pe care noi ca părinți nu ne permitem să nu-l jucăm.
Ne-a bucurat numărul mare de părinți prezenți sâmbătă, 2 Noiembrie la evenimentul “Educație sexuală pentru părinți” în care Diana Stănculeanu ne-a transmis informații valoroase și utile, ne-a pus pe gânduri și ne-a binedispus. Diana este psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale şi coordonează Centrul de Educație Emoțională şi Comportamentală pentru Copii şi o rețea de centre de consiliere pentru părinți. Este practician acreditat în furnizarea de programe de educație parentală, adaptate nevoilor copiilor, doctorand în cadrul Universității Bucureşti la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi autor a numeroase studii, manuale şi articole.
Educându-ne copiii, îi ajutăm să își dezvolte abilitatea de gestionare a emoțiilor, îi ajutăm în relațiile cu ceilalți să înțeleagă și să stabilească limitele apropierii corporale, ale lor și ale celorlalți.
Dar, mai mult decât acestea, educația înseamnă protecție.
Am reținut câteva informații utile pe care le împărtășim cu voi:
- Copiii intră pentru prima dată în contact cu imagini cu conținut pornografic încă din școala primară. De aceea este foarte important ca părinții să profite de privilegiul de a fi primii care discută cu copilul astfel de lucruri și de a le oferi informația corectă. Dacă nu se întâmplă acest lucru la timp, vor fi înlocuiți de gașcă, mass-media, internet.
- Studiile arată că educația sexuală începută de la vârste mici întârzie debutul vieții sexuale a viitorului tânăr, ducând la alegeri mai informate și mai responsabile.
- Așa cum copilul învățăm că are doua mâini și două picioare, în același mod îl putem învăța denumirea corectă a organelor intime și funcția acestora.
- Deosebit de importantă și deseori neglijată, în contextul intrării în colectivitate, este discuția despre atingerile potrivite și nepotrivite.
- E indicat ca rușinea, pedeapsa, pervertirea adevărului, inducerea erorii privind sexualitatea sau intimitatea să nu fie folosite în relația cu copilul.
Și multe altele, am fi putut să o ascultăm pe Diana cu orele!
Mulțumim fotografului oficial al evenimentului, Ana Maria de la Colorful Photos by Ana Maria care a surprins atmosfera evenimentului.
Dacă ești din Constanța haide și tu în comunitatea noastră: