Cuplul dupa nasterea copilului

Cuplul după nașterea copilului. De la relația în 2 la viața în 3, cu Oana Calnegru

LaPrimulBebe organizează o dată pe an un eveniment având ca temă psihologia cuplului, după apariția copilului. Anul acesta, invitatul nostru a fost Oana Calnegru, psiholog și psihoterapeut de familie, trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor și părinților, membră a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Gestionarea conflictelor după nașterea copilului reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă proaspeții părinți. Relația de cuplu se schimbă atunci când adăugăm și rolurile de mamă și tată la cele deja existente de soț și soție. Studiile arată că, în primii trei ani de viață ai copilului, aproximativ 2/3 dintre cupluri experimentează un declin al satisfacției relaționale. Pentru a evita deteriorarea relației, este necesar să auzim păreri avizate despre cum să procedăm atunci când, în lipsa comunicării, și celălalt partener se confruntă cu diverse situații de unul singur.

Printre ideile cu care am rămas de la eveniment se numără următoarele:

  1. Este important ca, într-un conflict, să înțelegem că suntem parteneri, adică aliați, nu inamici
  2. Cea mai eficientă formă de comunicare este dialogul în 3 pași: ascultare, validare, empatie
  3. O femeie are nevoie de dragoste pentru a ajunge la sex, un bărbat are nevoie de sex pentru a ajunge la dragoste.
  4. Este foarte important ca bebelușii sa nu fie martori la certurile adulților. Dacă asistă la discuții în contradictoriu, bebelușul trebuie luat în brațe și alinat. Copiii mai mari de 4 ani ce asistă la un conflict trebuie să asiste și la rezolvarea lui, și să li se dea și explicații, pentru a nu le crea sentimente de vinovăție.
  5. Este ok (și uneori chiar indicat) să plecăm în vacanță fără copil, doar părinții, însă copilul trebuie pregătit înainte. Se poate menține contactul cu copilul pe perioada plecării (telefon, apel video) dacă el poate susține asta.

Evenimentul la care au fost prezenți 250 de părinți a avut loc la sala DB Connect din cadrul DB Global Technology, noua noastră locație de evenimente de care suntem foarte entuziasmați. O sală cu dotări tehnice de ultimă generație, în care se vor desfășura toate evenimentele Academiei LaPrimulBebe din București de anul acesta.

Mulțumim Lidl România, care a avut încredere în noi și care ni s-a alăturat în calitate de partener pentru toate evenimentele din acest an. Ne bucurăm tare mult că o companie ale cărei produse sunt foarte apreciate de mamele din comunitatea LaPrimulBebe a decis să ne sprijine (ne amintim cu drag de campaniile cu jucăriile de lemn ce ne-au impulsionat să ne trezim dis-de-dimineață pentru a ajunge la magazinele lor).

De asemenea, evenimentul a beneficiat și de sprijinul Leifheit România, unul dintre cei mai importanți furnizori de produse de uz casnic din Europa, în ceea ce privește curățenia, îngrijirea rufelor, ustensilele de bucătărie și confortul casei. Cu o istorie de peste 60 de ani, marca Leifheit se numără printre cele mai cunoscute din Germania, oferind produse inovatoare și de calitate cu design utilitar și funcțional.

Mulțumim de asemenea și Eau Thermale Avene, ce ne-a surprins cu cadouri destinate îngrijirii pielii mamelor și a copiilor.

Participanții la eveniment s-au bucurat și de standul de cărți de parenting și cărți pentru copii furnizat de Pagina de Psihologie

Credits foto: Andreea Antohe.

Intră în comunitate!