Calendarul de evenimente LaPrimulBebe din acest an a debutat în forță, cu organizarea evenimentului Primul ajutor pentru copii în București, pe 8 februarie. Cererea pentru acest eveniment a fost atât de mare încât am decis organizarea a doua sesiuni de eveniment în aceeași zi, pentru a putea aduce aceste informații atât de utile în fața a cât mai mulți părinți sau apropiați care se ocupă de îngrijirea micuților în lipsa noastră.
Astfel că 600 de părinți au ascultat-o cu mare interes pe Dr. Mihaela Dumitru, medic specialist pediatru cu atestat în asistență medicală de urgență prespitalicească, care a fost alături de noi pentru a ne instrui privind ceea ce este de făcut în caz de urgență, înainte de a primi ajutor specializat. Este o bucurie și o onoare pentru noi când în activitatea noastră sunt implicate mame din comunitatea LaPrimulBebe, așa cum este cazul Mihaelei Dumitru, care și-a oferit sprijinul în calitate de speaker pentru evenimentele cu această tematică.
Câteva din informațiile pe care le-am reținut în urma acestui eveniment de prim ajutor pentru copii:
- Electrocutarea – necesită obligatoriu internare în spital și monitorizare 24h, chiar dacă copilul este conștient și pare în regulă. Prin electrocutare se ard celule din organism și monitorizarea timp de o zi are rolul de a evalua efectele.
- Sindromul copilului zgâlțâit – are efectul unui accident de mașină asupra unui adult. Produce afecțiuni la nivelul creierului, ochilor și fracturi la nivelul coastelor și membrelor, așa că între 25-30% din copiii afectați mor! Oricât ai fi de obosită, de frustrată, de nervoasă, eviă să faci asta!
- Ingerarea de substanțe – nu se provoacă voma și nu se administrează lichide sau medicamente. Cu exceptia cazurilor în care a înghițit pastile ale adulților, e preferabil să iasă cat mai repede din organism și se poate provoca voma.
- Febra nu reprezintă o urgență, acasă se va încerca scăderea febrei cu antitermice, împachetări. Însă pentru un copil mai mic de 3 luni prezentarea de urgență la spital este obligatorie!
- În cazul febrei, pe lângă administrarea de antitermice, se pot face împachetări cu un prosop ud, acoperindu-se corpul de la sub braț până sub buric. Astfel se scade temperatura corpului și sunt protejate organele vitale.
- Alergii – nu se administrează substanțe anti-alergice preventiv, pentru că au efect pe termen scurt și nu vor proteja copilul în caz de nevoie. Pentru a putea acționa în caz de reacție alergică severă (șoc anafilactic!), este bine să aveți în trusa medicală EPIPEN (seringă preîncărcată cu doza unică de adrenalină).
- În cazul înecului cu corp străin sau apă, tusea este principalul mecanism pentru eliberarea căilor respiratorii, astfel că vom încuraja copilul să tușească. Dacă însă nu mai tușește eficient (este lipsit de energie, se învinețește), se aplică 5 lovituri interscapular, urmate de 5 compresii toracice (la copilul sub 1 an). La copilul mai mare de 1 an, compresiile se fac în zona abdominală (la jumătatea distanței dintre stern și buric). Corpul străin se scoate doar dacă se vede în gură, nu în gât, pentru a nu înrăutăți situația prin împingerea și mai mult a corpului străin, ceea ce va duce la astuparea căilor aeriere.
- În caz de arsură, nu se îndepărtează hainele și nu se aplică niciun fel de substanțe peste zona afectată. Se udă zona respectivă cu apă rece timp de câteva minute, se învelește cu un prosop ud și se transportă copilul de urgență la spital.
Mulțumim Lidl Romania pentru că ne sprijină în organizarea evenimentelor de Prim ajutor, datorită cărora fiecare părinte poate fi un erou.
Evenimentul a fost găzduit de Deutsche Bank Global Technology, cărora le mulțumim pentru bunele condiții de desfășurare a evenimentului și pentru sprijinul oferit de echipa sa.
Mulțumim fotografei Alexandra Chioveanu pentru talentul și profesionalismul cu care realizează de fiecare dată fotografiile de la evenimentele LaPrimulBebe.