Sâmbătă, 2 noiembrie, în cadrul evenimentului „Educația copiilor, de la naștere la școală”, am avut bucuria de a o avea alături de comunitatea noastră pe Oana Moraru – consultant educațional, învățător și profesor cu peste 20 de ani experiență, manager și fondator al școlii Helikon.
De la ea, un om care și-a propus să revoluționeze sistemul de învățământ românesc, am aflat că pregătirea pentru școală începe de la vârstă foarte mică și că orice sistem educațional, educator sau învățător are nevoie să fie susținut prin educația începută de acasă. Ne străduim să ne alegem cele mai bune creșe, grădinițe și școli, dar este momentul să ne gândim și cum putem noi stimula gândirea, analiza, generarea de idei, pentru că școala reprezintă doar 25% din formarea unui adult. Restul înseamnă familia și informațiile pe care copiii învață de la părinți să și le ia din ceea ce citesc sau descoperă.
Căteva din informațiile cu care am plecat de la evenimentul “Educația copiilor, de la naștere la școală“:
- Adevărata conectare cu copilul are loc atunci când ne coborâm la mintea lui, când facem trăsnăi împreună, pentru că în acest mod își dezvoltă imaginația, creativitatea, producția de idei, găsirea de soluții și astfel îi punem în contextul de viață.
- Păstrarea rutinei în jocuri și activități este foarte importantă, deoarece astfel reușim să ținem copilul timp îndelungat în sarcină, pregâtindu-l astfel pentru școală.
- Copilul nu trebuie supra-stimulat prin alternarea frecventă a jocurilor sau prin oferirea multor jucării sau activități. Oana Moraru recomandă luarea unui singur joc și experimentat timp de doua-trei săptămâni, deoarece gândirea este stimulată la un nivel superior atunci când se insistă pe o temă mai mult timp, prin descoperire și întrebări istețe, prin întoarcerea unui lucru pe toate părțile.
- Pentru a crea o relație deschisă cu copilul, pentru a ne face mai ușor ascultați, nu trebuie să îi vorbim pe ton moralizator sau enervat. Când avem ceva de reproșat copilului, trebuie să o facem cu leadership și tărie, fără să sunăm fals sau artificial.
- Este foarte importantă energia cu care angajăm copilul în orice activități. “Cheful” cu care îi propunem lucruri va da naștere entuziasmului copilului, învățându-l să facă o activitate cu tot corpul și toată mintea și angajându-l 100% în activitate.
Mai multe sfaturi din partea Oanei Moraru, inclusiv video-uri, puteți găsi pe Vocea Părinților.
Îi mulțumim Oanei Moraru pentru că a fost alături de noi ca speaker la acest eveniment și pentru că ne-a confirmat deja prezența și pentru evenimentul din 2020, ce va avea loc pe data de 5 noiembrie în București.