fbpx
Eveniment alaptare

5 lucruri importante despre alaptare, de Adina Paun, consultant in alaptare

1. Alaptarea este un proces de invatare- atat pentru mama cat si pentru copil.

Este intr-devar un lucru foarte natural, insa multe lucruri firesti au nevoie de un timp de acomodare, asimilare si exercitiu. Ganditi-va la orice lucru nou, nu neaparat intuitiv, cu miza mare, pe care l-ati facut pana acum. Pariez ca a presupus cateva ajustari pana a inceput sa mearga.

Alaptarea este un dans in doi, in care fiecare trebuie intai sa isi stie pasii proprii, apoi sa se sincronizeze cu celalalt.

Dati-i rabdare, timp si mult umor – o sa iasa

2. O experienta de alaptare nu ne spune nimic despre cea care urmeaza.

O mama care nu a reusit o prima alaptare are adeseori o mult mai buna experienta la a doua. In acelasi timp, intalnesc nu rar mame aflate la a treia alaptare de exemplu, care apeleaza pentru prima data la un consultant. De ce? Mama este aceiasi, copilul insa este unic, si poate prezenta mamei o problema cu care aceasta nu s-a mai confruntat.

Abordati alaptarea ca pe orice legat de un nou copil: folosind experienta anterioara, insa fiind deschise catre a fi surprinse de relatia – de alaptare si nu numai- cu bebelusul nou venit.

3. Alaptarea poate fi unul dintre cele mai frumoase lucruri din viata unei femei. Insa nu in fiecare zi.

Exista momente magice in alaptare. Intimitatea, intensitatea, dulceata acestor clipe sunt greu de egalat.

Exista insa, in covarsitoarea majoritate a  experientelor de alaptare, si momente in care magia nu-i, sanii dor, nu vrei sa [te] mai suga- sau atinga- nimeni,. Momente in care singurul lucru pe care ti-l doresti este sa iei o paaaauza- una mica macar- de la a fi singurul element de confort din univers.

Este firesc sa simti uneori asa. Cere ajutor, amininta, implora- un puseu de crestere nu e un moment bun pentru orgolii. Nu, nu esti o mama rea, esti un om cu limite, pe care bebelusul tau iti da ocazia sa ti le explorezi J

 4. Alaptarea nu functioneaza pe principiul totul sau nimic.

Nu este o noutate ca alaptarea ofera, pe langa hrana, confort, alinare, somn, apropiere. Alaptarea exclusiva pana la 6 luni este standardul de aur in hranirea bebelusului, oferindu-i acestuia cea mai buna nutritie si protectie posibile, si trebuie intr-adevar sa facem toate eforturile pentru a o atinge. Observ insa cu tristete cum multe mame care, din diverse motive, nu reusesc sa alapteze exclusiv, renunta si la cei 10, 50, 300 de ml de lapte matern pe care bebelusul ii primeste. Fiecare picatura de lapte matern, si fiecare minut la sanul mamei, conteaza. De la acea picatura, si pana la alaptare exclusiva, laptele matern este unul dintre cele mai importante lucruri pe care o mama i le poate oferi bebelusului ei- exclusiv sau nu.

 5. Alaptarea este o experienta intima.

Tineti minte acest lucru atunci cand simtiti nevoia sa comentati orice legat de o experienta de alaptare alta decat a voastra. Durata, frecventa, efort, durere, perseverenta, interes- toate se subscriu aceleaisi umbrele: apartin unei realitati intime a altcuiva.  Daca vreti sa spuneti ceva, ganditi-o de 10 ori, si fiti convinsi ca merita spart acest sigiliu. Si intotdeauna presupuneti, orice ati crede sau vedea, ca nu stiti tot adevarul, si ca mama din fata voastra a facut tot ce i-a stat ei in putinta pentru copilul ei. Si asta este tot ce conteaza.

Despre Adina Păun, consultant in alaptare
Adina este consultant in alaptare de peste 6 ani, studenta la facultatea de Moase si vice-presedintele Asociatiei Moaselor Independente (AMI).
A fost consultantul in alaptare a peste 470 de mame si de bebelusi, si fiecare mamica indrumata de Adina are cuvinte numai de lauda la adresa ei.
Adina este expertul comunitatii LPB inca de la infiintarea acestuia, tinand pentru mamele noastre din Bucuresti dar si din tara multe seminarii gratuite si extrem de valoroase.
Mobil: 0722 272 270 si pe https://adinapaun.wordpress.com

Eveniment alaptare

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 − = two

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>