În România, rata alăptării exclusive a bebelușilor în primele 6 luni de viață este îngrijorător de mică, fapt ce ne plasează pe ultimele locuri în Europa la acest capitol.
LaPrimulBebe și-a propus, încă de la început, să contribuie la creșterea procentului de copii alăptați, prin organizarea de evenimente de informare în mai multe orașe din țară, cu experți ce pot oferi sfaturi și informații valoroase.
Primul curs de acest fel din acest an, “Tehnica alăptarii corecte”, a avut loc sâmbătă, 15 iunie, la București, eveniment la care au participat 150 de viitoare și proaspete mame, precum și tați, din ce în ce mai conștienți de importanța sprijinului pe care îl pot oferi la venirea bebelușului.
Adina Păun, consultant în alăptare certificat IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant), ne-a vorbit despre diferite aspecte și cum pot fi depășite dificultățile întâmpinate în procesul de alăptare. Adina Păun este licențiată a Facultății de Moașe și Asistență Medicală din cadrul UMF Carol Davila și a ajutat la reușita în alăptare a peste 3.000 de mame.
INFORMAȚII utile pe care le-am aflat de la Adina Păun la evenimentul “Tehnica alăptării corecte”:
- Alăptarea este ca un dans, un proces pe care îl învață mama și bebelușul până îl stăpânesc împreună în mod armonios și echilibrat.
- Cheia alăptării fără durere este atașarea corectă a bebelușului la sân, care trebuie sa cuprindă sînul dincolo de mamelon și areolă.
- Chiar dacă mama nu are lapte suficient pentru alăptare exclusivă, orice cantitate de lapte, oricât de mică, este benefică copilului.
- Suplimentele de lactație se iau doar la recomandarea unui specialist.
- Pentru ca bebelușul să nu fie complet dependent de sânul mamei, este important ca o dată pe săptămână să i se dea o masă (cu lapte matern) la biberon.
Alexandra Chioveanu, fotograf de familie, ne-a fost alături și de această dată ca fotograf oficial al evenimentului LaPrimulBebe. Mulțumim, Alexandra, pentru că ai surprins atât de frumos în imagini și atmosfera evenimentului din această sâmbătă!