În țara copiilor crescuți cu alintul ”eu te-am făcut, eu te omor” sau ”unde dă mama crește”, părinții de astăzi găsesc o provocare în a oferi un exemplu cât mai bun copiilor lor și a-i educa astfel încât aceștia să trăiască vieți fericite și să își lege relații frumoase.
63% dintre familiile din România aplică bătaia ca metodă de corecție a comportamentului copiilor, conform studiului național publicat în 2013 de Salvați Copiii. 6 din 10 familii aleg să dea mai departe metoda de creștere care i-a făcut pe ei mari.
Adunăm atâtea nemulțumiri de-a lungul unei zile pentru că fie ne-a mustrat șeful, fie ne-a sunat un client nemulțumit, fie partenerul a uitat să ia fix ce l-am rugat, încât ajungem să le ”vărsăm” pe toate asupra celor mai vulnerabile persoane din jurul nostru, cei care ne iubesc necondiționat indiferent ce am face și care nici măcar nu se pot apăra: copiii. Abuz nu este doar cel fizic, ci și cel emoțional și ambele lasă răni adânci.
Când un copil aude că nu mai e iubit dacă țipă, că e lăsat acolo dacă nu vine într-un minut sau că e un copil rău și o supără pe mama lui, va crește cu dorința permanentă de a-i mulțumi pe cei din jur, făcând deseori compromisuri. Va deveni un adult care poate intra în relații toxice, care va accepta jigniri din partea șefului, din teama de abandon și lipsa aprecierii.
Când un copil e lovit pentru o greșeală, poate înțelege ușor că această este o metodă de corecție a problemelor. De cele mai multe ori, nu va ști ce e corect sau ce e greșit, pentru că palma nu vine cu explicații, deci nu va ști ce să nu repete, dar va aplica acest tip de pedeapsă și cu colegii, partenerul sau copiii săi, în viața sa de adult.
LaPrimulBebe dedică săptămâna 20-26 noiembrie conștientizării efectului asupra copiilor a comportamentului violent, fie el de natură fizică sau emoțională și vă invită să spuneți NU abuzurilor asupra lor! Suntem norocoși să îi avem, să învățăm despre iubire și iertare alături de ei.
Psihologul Delia Aldescu ne sprijină cu articole dedicate temei noastre și ne spune că ”agresivitatea se învață” sau ce efecte poate avea violența asupra copiilor.