Asociația LaPrimulBebe s-a alăturat și în 2019 Săptămânii Mondiale a Alăptării care are ca scop promovarea și conștientizarea importanței facilitării alăptării ca element esențial al dezvoltării bebelușului în toate mediile de viață.
Sloganul campaniei de informare la nivel internațional este “Empower Parents, Enable Breastfeeding”. Este un prim indiciu că este necesar ca ambii părinți să fie sprijiniți pentru a avea succes după venirea copilului pe lume.
Cum poate fi oferit acest sprijin? Prin oferirea de informații argumentate, imparțiale și crearea în familie, în public și la locul de muncă a unui mediu în care mamelor să le fie ușor să alăpteze atât cât își doresc. Alăptarea este domeniul mamei, însă atunci când tații, partenerii, familiile, colegii de muncă și comunitatea în care trăiește o ajută, experiența noii mame este mai bună. Când tații sunt parteneri egali în parenting este benefic și pentru copii și pentru cuplu. Ai devenit tată și îți dorești ce este mai bine pentru familia ta. Poți învăța despre alăptare, îți poți sprijini emoțional partenera și este necesar să împarți sarcinile casei, să ai grijă și să te joci cu bebelușii și copiii voștri.
Cu toții putem sprijini acest proces și crește rata alăptării, fie că propria poveste de alăptare a fost un succes, fie că a fost extrem de dificil și de scurtă durată.
Membrii comunității LaPrimulBebe au fost invitați să susțină alăptarea prin respect și informare corectă pentru viitoarele și proaspetele mame. Pe parcursul întregii săptămâni, mamele au împărtășit povești de succes și dificultățile din procesul de alăptare în cadrul grupurilor de suport online LaPrimulBebe și au primit din partea Asociației și a experților informații utile și sfaturi personalizate.
La finalul campaniei, cei care urmăresc pagina oficială a Asociației LaPrimulBebe pe Facebook, au avut ocazia să primească răspunsuri la întrebările lor despre alăptare chiar de la consultantul acreditat IBCLC în lactație, într-o sesiune live de Q&A. O puteți urmări AICI.
ACȚIUNI PENTRU PĂRINȚI
Ce poți face ca (viitor) părinte pentru succes în alăptare?
1. Caută informații despre alăptare de la moașă, consultant în alăptare local sau doctor în perioada sarcinii;
2. Asigură-te că viitorul tată cunoaște așteptările și greutățile alăptării pentru a putea oferi suport;
3. Află ce tip de ajutor concret vei avea nevoie după venirea copilului și cere sprijinul membrilor familiei înainte;
4. Înscrie-te în grupul online de suport din orașul tău pentru a primi răspuns la dificultățile întâmpinate pe parcurs.
5. Dezbate și stabilește cu partenerul tău modalități pentru a utiliza concediul de maternitate și pe cel de paternitate, cât și alte facilități de la locul de muncă pentru a asigura alăptarea exclusivă în primele 6 luni ale bebelușului.
6. În timpul concediul maternal/ paternal gândiți în familie variante pentru a sprijini continuarea alăptării după ce mama începe serviciul;
7. Solicită angajatorului suport pentru continuarea alăptării după începerea serviciului;
8. Lucrați alături de colegi și sindicate pentru promovarea drepturilor părinților la locul de muncă.
”Nimeni nu ar trebui să fie nevoit să aleagă între a oferi familiei sale securitate economică și a oferi cel mai bun start în viață copiilor săi”. Credit
* Asociația LaPrimulBebe înțelege necesitatea informării încă din perioada sarcinii și are în calendarul acestei toamne evenimente despre alăptare cu specialist în 5 orașe: Constanța, Brașov, Iași, Oradea și Cluj. Înscrierea la eveniment este destinată exclusiv membrilor comunității.