Sâmbătă, 22 septembrie, am avut un număr record de părinți din comunitatea LaPrimulBebe Ploiești care au venit la evenimentul “Primul ajutor pentru copii”, susținut de dr. Raluca Popescu, medic și instructor de prim ajutor la Crucea Roșie Română. Ne-am bucurat tare mult să vedem 200 de mame și tați ce au ales să participe la eveniment, într-o dimineață de weekend, conștienți că acordarea primului ajutor în mod corect poate face diferența în situații critice, diferența între viață și un handicap pe viață.
Printre sfaturile și informațiile cu care am rămas în urma evenimentului se numără următoarele:
1) Înainte de a acorda primul ajutor copilului, asigurați-vă că voi, părinții, sunteți în siguranță. Nu încercați să fiți supereroi și să faceți mai multe decât știți/puteți, pentru a nu agrava situația, și încercați să vă păstrați calmul.
2) Evaluarea primară a stării victimei include verificarea a 4 aspecte: atenția, vocea (auzul), durerea și starea de conștiență/inconștiență.
3) Atunci când apelați serviciul 112, comunicați următoarele: ce și unde s-a întâmplat, câte persoane sunt rănite și ce fel de probleme sunt. Încercați să fiți cât mai specifici.
4) Creierul și inima sunt primele afectate de lipsa de oxigen. Neuronii sunt cei mai sensibili, după 5-6 minute fără oxigen acestea sunt primele celule care mor, consecințele fiind iremediabile.
5) În cazul unei lovituri/julitură/plagă, se dezinfectează zona cu apa oxigenată, rivanol sau betadină. Nu se folosește alcool/spirt! (video explicativ aici)
6) În caz de luxație sau fractură, nu repoziționați și nu îndreptați osul afectat, ci doar imobilizați-l cu fașă elastică și apelați la medic de urgență.
7) Pentru hemoragie nazală, se apasă cu degetele nările, timp de 5-10 minute. Copilul stă în șezut cu capul ușor aplecat în față pentru a evita înghițirea sângelui și pentru a evita vărsăturile. (video explicativ aici)
8) În caz de înghițire de substanțe toxice, primul pas constă în observarea substanței, cantității și a orei la care s-a produs incidentul și notarea acestor informații. Apelați serviciul Toxapel apoi – serviciul telefonic de urgenţă realizat de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” – (021) 210.61.83/ (021) 210.62.82
Dacă doriți să urmați un curs complet de prim ajutor într-unul dintre centrele de formare de la Crucea Roșie, puteți afla informații aici.
Mulțumirile noastre se îndreaptă către voluntarele LPB, Lorena Drezaliu și Ioana Arhire. Mulțumim, fetelor, pentru ajutorul vostru, pentru timpul și energia dedicate evenimentului.
Evenimentul a avut loc la sala Europa din cadrul Palatului Administrativ, sală ce ne-a fost pusă la dispoziție cu generozitate de către Consiliul Județean Prahova, care a înțeles misiunea LaPrimulBebe și importanța unui astfel de eveniment pentru mamele din comunitatea locală, și căruia îi mulțumim pentru sprijin.
Mulțumim partenerului Lidl România, ce ne-a fost alături și de această dată.
Atmosfera evenimentului a fost surprinsă de această dată de obiectivul fotografului Eduard Păunescu, de la Be Unique Events, unul dintre tații din comunitate. Mulțumim, Eduard, pentru fotografiile frumoase.
[button color=”purple ” size=”medium” link=”http://www.laprimulbebe.ro/1379-2/” target=”blank” ]Intră în comunitate![/button]