Răspunsuri de la expertul LaPrimulBebe – Săptămâna mondială a alăptării 1-7 August 2018
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, în comunitățile online LaPrimulBebe desfășurăm campania de informare despre alăptare, ocazie cu care am încurajat mamele din comunitate să ne transmită întrebările pe care le-ar adresa unui consultant în alăptare, iar pe cele mai des menționate i le-am adresat Adinei Păun, moașă și consultant în alăptare IBCLC cu peste șase ani de experiență. Puteți citi în continuare răspunsurile expertului LaPrimulBebe la cele mai frecvente întrebări despre alăptare.
LaPrimulBebe: Câte minute și cât de des trebuie să sugă bebelușul ca să se sature? Principala temere a proaspetelor mame este că nu se satură, că nu mănâncă suficient.
AP: Câte minute și cât de des mănâncă un copil pentru a se sătura depinde de doi factori: de vârsta lui și de eficiența lui la sân. Mesele sunt în principiu din ce în ce mai scurte și mai rare pe măsură ce sugarul înaintează în vârstă: un nou-născut de 5 zile poate petrece 30-40 minute la sân la majoritatea meselor, însă un copil de o lună sau o lună și jumătate ar trebui să petreacă maxim 10-15 minute/ sân la o masă. Eficiența la sân este importantă la orice vârstă, de la prima masă a sugarului. Un copil care suge corect este bine atașat și nu provoacă durere mamei, face pauze, dar nu doarme la sân și înghite audibil la fiecare 2-3 secunde în primele minute ale mesei, și apoi în rafale pe parcursul acesteia.
În final, cât de bine mănâncă un copil se va regăsi în numărul de mese (minim 8 în 24 de ore în primele săptămâni), scutece ude (minim 6 în 24 de ore în primele săptămâni), numărul de scaune (minim 3 în 24 de ore în primele săptămâni), și de câștigul în greutate, care trebuie urmărit săptămânal când cele de mai sus sunt îndeplinite, sau mai des dacă sugarul nu atinge numărul de mese/scaune câteva zile la rând.
LaPrimulBebe: Dar în timpul puseurilor de creștere? Este normal atunci să stea non-stop la sân?
AP: Puseurile de creștere sunt un caz special, când copilul stă mult și des la sân pentru a stimula producția maternă. Puseurile sunt însă limitate în timp, un copil care suge aproape non-stop timp de 4-5 săptămâni sugerează o problemă de alăptare neidentificată.
LaPrimulBebe: Cât de mult este normal să regurgiteze bebelușul și ce ar trebui urmărit pentru a ne da seama dacă este vorba de un reflux?
AP: Regurgitarea este un fenomen normal la nou-născut, atât timp cât cantitatea regurgitată nu depășește două linguri de lichid. Un copil cu reflux gastro-esofagian plânge des la sân în timpul mesei, se trezește brusc din somn cu un țipăt de durere și nu ia în greutate. Dacă sugarul e liniștit și ia în greutate, nu avem în principiu motive de îngrijorare.
Dacă copilul regurgitează mult și des, verificați atașarea, eructați mai des pe parcursul alăptării, urmăriți dacă fluxul de lapte matern nu e prea puternic (copilul se îneacă, se retrage de la sân, plânge des), și evaluați frenul lingual cu un consultant în alăptare sau un medic cu experiență. Regurgitarea se poate datora oricărei combinații de factori din cei de mai sus, sau poate fi într-adevăr semnul apariției refluxului gastro-esofagian. Dacă ați rezolvat toate cele enumerate și copilul regurgitează în continuare mult, adresați-vă medicului pediatru, mai ales dacă sugarul începe să scadă în greutate sau să nu își mențină ritmul de până atunci. Acesta va investiga prezența refluxului gastro-esofagian și a unei eventuale alergii la proteina laptelui de vacă.
LaPrimulBebe: Care este diferența dintre canal înfundat și mastită și cum se tratează fiecare?
AP: Un canal înfundat este o zonă tare a sânului, rezultat al unei probleme de drenare corectă. Ea se rezolvă cu masaj blând, varierea poziției de alăptare a copilului și compresie în timpul suptului.
Mastita este o infecție bacteriană a sânului, care este de obicei însoțită de roșeață locală, durere și simptome asemănătoare debutului unei gripe: stare de rău, dureri musculare, febra ridicată. Mastita debutează deseori ca angorjare care nu este tratată corect, deci concentrați-vă pe drenarea sânului angorjat din momentul apariției primelor semne. Mastita mai poate fi legată și de ragade persistente, porți de intrare facilă pentru bacterii și semn al unei atașări- și deci drenaj- slabe. Dacă ați ajuns deja în stadiul de mastită, cel mai corect este să fiți consultată de un specialist în alăptare, care să identifice cauza mastitei. Dacă situația nu se îmbunătățește cu drenaj corect și antiinflamatorii în 24 de ore, contactați medicul ginecolog, care vă poate prescrie un tratament antibiotic.
LaPrimulBebe: Cum facem să treacă ragadele și cum știm dacă noua atașare este corectă având deja ragade?
AP: Ragadele sunt fie semnul unei atașări incorecte, fie al unui fren lingual restrictiv al copilului, fie al unei combinații dintre cele două. Există produse care pot ajuta vindecarea rănilor (compresele MultiMom sunt foarte eficiente), însă dacă nu se elimină cauza ragadelor, problema va persista. În principiu, o atașare corectă în cazul unui sân care are deja ragade ar trebui să nu doară mai mult de câteva secunde, apoi să continue fără probleme. Un supt al unui copil incorect atașat sau al unuia cu fren lingual restrictiv doare pe parcursul întregii mese. Dacă după 5-7 zile de supt durerea la supt se menține, este bine să contactați un consultant în alăptare.
LaPrimulBebe: Cum decurge o consultație/ întâlnire cu un consultant în alăptare?
AP: Consultația în alăptare începe cu o anamneză (istoric) detaliat al mamei, copilului și alăptării până în acel moment. Întrebările vor fi legate de nou-născut (la câte săptămâni s-a născut copilul, dacă au fost probleme în sarcina și care, tipul nașterii, probleme la naștere, ce s-a întâmplat în timpul șederii în spital) și de mama (boli cronice, medicație legată de acestea sau de naștere, istoric de alăptare dacă este cazul).
Consultantul va examina apoi sânii mamei, va examina nou-născutul, apoi va urmări o masă la sân în întregime, pentru a putea evalua corect suptul copilului.
De aici, consultația se continuă pe firul elementului care a impus această întâlnire: durere la supt, angorjare/ mastită, un copil exclusiv alăptat care nu ia bine în greutate, etc.
Ca și în alte specialități, un simptom poate avea mai multe cauze posibile. Primul pas este deci identificarea cauzei. Se face apoi un plan de rezolvare a acesteia, cu pași concreți și puncte de verificare a parcursului.
De multe ori, pe lângă problema care a impus consultația, părinții vor să afle multe alte lucruri despre nou-născutul lor, de la hrănire și somn, la schimbat, băiță, sisteme de purtare sau despre alăptare: cât ar trebui să dureze, dacă este un mijloc de contracepție bun, etc. O consultație tipică durează în jur de o oră jumătate și se termină cu un baraj de întrebări din cele mai variate.
LaPrimulBebe: Cât de corectă sau greșită este alăptarea cu mamelon de silicon? Dar cu SNS?
AP: Este indicat ca toată lumea să ia aspirina? Nu, nu toată lumea trebuie să ia aspirina, dar în cazul unora poate face foarte mult bine 🙂 Acesta este cazul mamelonului de silicon sau al SNS-ului, care pot avea un rol benefic în cazul anumitor cupluri mama-copil. Mamelonul de silicon poate rezolva atașarea dificilă în anumite cazuri (mamelon ombilicat, sân foarte angorjat, anatomia gurii nou-născutului care nu permite încă atașarea), iar SNS-ul încurajează un copil care se atașează la sân să sugă atunci când fluxul mamei este foarte redus sau copilul are forță foarte mică să sugă (ca în cazul prematurilor, de exemplu). Ambele instrumente se folosesc de obicei pe perioade scurte, până se rezolvă problema respectivă, însă sunt situații care impun folosirea mamelonului de silicon sau a SNS-ului pe perioade mai lungi.
LaPrimulBebe: Care sunt posibilele motive pentru care bebelușul refuză sânul? De ce plânge la sân?
AP: Prioritatea sugarului este să se hrănească. Un copil care refuză sânul are un motiv bine întemeiat, care nu e niciodată lenea. Sugarul poate refuza sânul din cauza unui flux prea lent sau prea puternic, dacă îi este foarte greu să se atașeze (ca în cazul frenului lingual restrictiv sau al sânului foarte angorjat), sau dacă suptul îi provoacă durere din orice motiv: afte sau candida bucală, gât inflamat din cauza unei viroze, durere în timpul mesei din cauza unui reflux gastro-esofagian sever. Un copil care nu suge este o urgență, și este bine sa fiți evaluați de un pediatru și un consultant în alăptare cât mai curând cu putință pentru a identifica problema și a începe corectarea situației. Între timp, mama trebuie să susțină lactația prin extracție sistematică a laptelui, imitând ceea ce ar fi făcut copilul la sân. O dată rezolvată problema, sugarul se va întoarce la sân mai ușor dacă va avea de-a face cu o lactație potrivită în continuare nevoilor lui.
[divider]
ADINA PĂUN este moașă licențiată și absolventă de master în cadrul UMF Carol Davila, consultant în alăptare de peste șapte ani, cu certificare internațională IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Prin activitatea ei, Adina Păun ghidează mamele în dificultate să aleagă cel mai bun parcurs de alăptare pentru ele și bebelușii lor, ajută la corectarea alăptatului în vederea luării normale în greutate a copilului, ghidează în gestionarea lactației odată cu întoarcerea mamei la muncă. În prezent, peste 2500 de mame au fost sprijinite în alăptare de către ea.