Anul acesta, Academia LaPrimulBebe a organizat pentru prima dată un eveniment cu tematica Educația sexuală pentru copii, cu psihoterapeutul Diana Stănculeanu, practician acreditat în furnizarea de programe de educație parentală, adaptate nevoilor copiilor, doctorand în cadrul Universității Bucureşti la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi autor a numeroase studii, manuale şi articole. Ne-am bucurat să vedem, în ziua evenimentului, o sală plină cu 300 de mame interesate de dezvoltarea emoțională și fizică echilibrată a copiilor lor, pe care le felicităm pentru dorința de informare pe un subiect deseori considerat tabu în societatea noastră.
Zilnic, 6 copii sunt abuzați sexual în România. 1 din 6 băieți și 1 din 4 fete sunt victime ale abuzului sexual până la vârsta de 18 ani. Statisticile arată că, în România, o treime dintre copiii care utilizează internetul au vizionat cel puţin o dată filmuleţe cu caracter sexual.
În cadrul grupei de vârstă 3–6 ani sunt menționate cazuri de abuz sexual, conform unui studiu realizat de Salvati Copiii.
Printre aspectele pe care le-am reținut la eveniment de la Diana Stănculeanu se numără următoarele:
1.Atunci când copilul pune o întrebare legată de educație sexuală, încercați să răspundeți mereu cu o altă întrebare: Tu ce crezi/știi despre asta? Întrebarea vă oferă un moment de respiro iar prin răspunsul copilului veți afla din ce punct porniți discuția.
2. Părinții au privilegiul startului în ceea ce privește educația sexuală, de care e bine să profite. Familia modelează atitudini, norme, valori. Mai târziu, educatorii sexuali vor fi gașca de prieteni, mass media și internetul.
3. Copiii învață despre sexualitate la fel cum învață despre orice altceva – prin cuvinte, interacțiuni și comportamente. Curiozitatea, explorarea, imitarea repetiția, experimentarea sunt mecanisme fundamentale ale procesului de învățare și ar trebui acceptate și încurajate.
4.Copiii mici și preșcolarii au curiozități legate de corp, de diferențele anatomice dintre fete și băieți, de nașterea copiilor, etc. Anxietatea părinților se transmite și copiilor, așa că răspunsurile relaxate și naturale sunt cele mai potrivite. Sunt de evitat răspunsurile detaliate, complicate și tehnice.
5.Conform studiilor, expunerea la educație sexuală comprehensivă încă din copilărie conduce la amânarea debutului vieții sexuale, și nu la inițierea timpurie a relațiilor sexuale.
Evenimentul a avut loc la DB Global Technology și a beneficiat de sprijinul partenerului Academiei LaPrimulBebe, Lidl Romania, căruia îi mulțumim pe această cale. Atmosfera evenimentului a fost surprinsă de obiectivul fotografului Dan Turcu (Tiny Tree Photography).
[button color=”purple ” size=”medium” link=”http://www.laprimulbebe.ro/1379-2/” target=”blank” ]Intră în comunitate![/button]