Mamele comunității LaPrimulBebe s-au mobilizat în ultima din cele două licitații pe care acestea le organizează în fiecare an. De data aceasta este vorba de refacerea Secției de Pediatrie a Spitalului Județean din Câmpulung Muscel.
Campania se numește #VreauSăContez pentru ca fiecare copil și fiecare mamă să fie tratați în condiții respectuoase, umane, normale în spitale.
”Ne propunem să renovăm cele 10 saloane, 2 holuri, 6 băi, biberoneria și sălile de depozitare pentru necesar saloane, să aducem 50 de paturi noi pentru copii și însoțitori și mobilier modern în saloane. Să schimbăm mozaicul cu pvc medical adaptat anilor pe care îi trăim, să schimbăm ușile cu unele de uz spitalicesc moderne și sigure. Să schimbăm toate paturile, pătuțurile, saltelele și mobilierul cu unul nou. Pentru toate aceste lucrări avem nevoie de cel puțin 300.000 de Euro.” Atena Boca, fondator LaPrimulBebe.
Mamele din Câmpulung ne-au chemat, prin mesajele trimise, în care descriu, în detaliu, condițiile pe care le-au găsit în spital.
Iată cum sună unul dintre mesajele primite de la mamele comunității LaPrimulBebe din Câmpulung (Argeș), Alexandra ne-a scris așa:
“În toamna anului trecut am ajuns cu bebe de 9 luni la urgențe cu vărsături și febră 40. În urma consultului am fost internați și trimiși în salon. Mă așteptam la condiții grele, văzusem în media imaginea tristă și neschimbată a spitalului, cu holul întunecat, cu mozaicul acela antic, ce te invita să fugi, nu să rămâi. Am intrat în salonul indicat și am rămas înghețată câteva secunde: o cameră foarte mică în care trona un „pătuț” cu gratii de fier, alături un pat tot de fier, o noptieră de fier ale cărei sertare deschise își arătau rugina și o chiuvetă.
Cu lacrimi în ochi m-am gândit să mai întreb o dată unde trebuie să ajungem, poate am înțeles eu greșit și salonul era în altă parte. Ăsta nu e salon, asta este o celulă, mi-am spus.
Simțeam că am greșit cu ceva si că am venit aici ca să ne ispășim pedeapsa. Era atât de rece, atât de vechi… și cel mai important atât de periculos pentru oricine, mai ales pentru un copil.
„Pătuțul” de fier vopsit în alb pentru a o suta oară probabil, cu gratiile prea rare ca să îți poți lăsa în siguranță copilul în el, cu o lenjerie care a fost cândva albă, însă acum ajunsese gri și franjurată.
M-am uitat la patul mamei și am vrut să mă așez pe un colț, că deja se învârtea camera cu mine. M-am așezat și arcurile saltelei au trosnit, parcă a avertizare „nu te așeza”.
Cum să dormi acolo? Copilul unde să îl așezi?
La perete era faianță rece și murdară, la margine nici vorbă. Am vrut sa închid sertarele noptierei, poate mai puteam estompa puțin „tabloul”. Misiune imposibilă. Încercările au avut ca rezultat scârțâituri prelungi care au speriat și mai tare copilul.
Aveam senzația că privesc o poza de dinainte de ’89 cu orfelinate. Mi se părea ireal de urât, rece, trist, nesigur și nefuncțional. Am început să plâng de-a binelea.
Am căutat baia, era pe hol. Am înghițit în sec. Copilul oare unde îl las când merg la toaletă? Am tras aer în piept și am pornit. Inutil să mai descriu cum arată o toaletă (cred că singura), a unei secții de pediatrie.
M-a izbit crunt imaginea, identică cu cea de acum mai bine de 20 de ani, de când am fost eu însămi internată aici. La fel arăta, la fel mirosea. Vasul de toaletă nu mai avea demult colac, o „cadă” pt. copii care arată mai rău decât cada în care spală câinii din curte un cunoscut…
Dacă bebe nu ar fi avut febră atât de mare am fi plecat pe loc.
M-am simțit neajutorată, neputincioasă și trădată. Trădată de o țară în care tot ce făcusem era să muncesc. Și la ce bun?
O țară în care mi-aș fi dorit să contez, nu să fiu batjocorită și umilită.”
Persoanele care vor să se implice, dar nu sunt membri ai acestei comunități pot susține Campania Vreau Să Contez donând în contul de lei al Asociației: RO59BACX0000001090724000, UniCredit Bank, Asociația La primul bebe.
Fiecare mamă și fiecare copil din România contează!
—————————————————————
Până în prezent am strâns peste 1.700.000 de Euro, bani cu ajutorul cărora a fost cumpărată aparatură esențială pentru maternități cu grad mare de prematuritate în București, Iași, Galați, Brașov, Sibiu, Cluj, Ploiești, a fost dotată secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie cu un sistem performant de supra-avertizare care scade mortalitatea semnificativ, SINC (Siguranța Îngrijirii Nou-Născuților Critici), a fost reabilitat spitalul de pediatrie Moreni, a fost reabilitat laboratorul de oncologie pediatrică Louis Țurcanu Timișoara, a fost amenajat un etaj ce ne poartă numele în refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer MagicHome și suntem în proces de refacerea a secției de neo-natologie a Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea.
LaPrimulBebe a fost aleasă de Facebook una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume, primind o bursă de un an alături de echipa Facebook din Silicon Valley, USA.