Părinții comunității LaPrimulBebe au pornit mobilizarea în ultima Campanie Umanitară din acest an, dintre cele două organizate în fiecare an de către Asociația LaPrimulBebe. De data aceasta este vorba de renovarea și dotarea cu aparatură a secției de Maternitate a Spitalului Municipal Oltenița.
”Ești însărcinată cu primul copil și toată sarcina treci printr-un lung șir de emoții și de stări, unele cunoscute, unele pe care nu le cunoști. De la panică, greață, frică de naștere, la gândul că nu o să te descurci ca mamă. În multe seri, atunci când liniștea se lasă peste casa ta, frica de durere îți dă târcoale tot mai tare. “Cât de tare o să mă doară? O să pot îndura? Bebelușul meu o să fie bine? Doamne, ajută-mă să fie sănătos”, îți spui. Te îndrepți spre sala de operații sau se rupe apa și, odată cu ea, pornește avalanșa de emoții puternice amestecate. Râzi, plângi, te temi, iar râzi și simți bucurie că trăiești asta, din nou te gândești la durere și la bebelușul pe care îl vrei bine și în brațele tale nu peste mult timp.
La spital, tot ce îți dorești este să te țină cineva de mână, să îți spună că o să fie bine, că știe că te doare și că te sperie, dar ei, specialiștii, sunt lângă tine pentru a duce la bun sfârșit cea mai frumoasă poveste a ta: aducerea pe lume a puiului tău. Dezbrăcată în fața unor necunoscuți, așa cum nu ai mai fost vreodată, vulnerabilă, speriată, întinzi mâna spre ei, oamenii care au însoțit atâtea femei ca tine, aștepți vorbele care să te mângâie și să te liniștească. Ai atâta nevoie de ele.
„Taci și rabdă! Nu ești prima care trece prin așa ceva.” „Așa îți trebuie dacă ai vrut copii.” „Au mai născut și altele înaintea ta și nu au făcut așa.” „Stai locului că îmi faci probleme, nu pot să te cos.” „De ce urli așa? Ți-a plăcut când l-ai făcut.” „Ce tot plângi? Fii fericită că ai copil sănătos.” “Lasă, dragă, că ești tânără, faci altul!”Și amuțești.
O gaură în pământ, dacă ar apărea, ai vrea să te arunci în ea și să nu mai ieși niciodată de acolo. Sentimentul de singurătate și neputință te înțeapă în tot corpul și atunci înțelegi că așa se simte umilința.
Ai auzit aceste vorbe atunci când ai născut? Dacă nu, atunci simte-te norocoasă. Ce vrem să știi astăzi este că cele mai multe femei din România le aud în cel mai important moment al vieții lor. Mamele mărturisesc că nu au trăit un alt moment mai vulnerabil, mai plin de temere, de frică, de anxietate și nesiguranță, ca momentul primei nașteri. Toate stările prin care trec, plus imensele dureri fizice, sunt mai mult decât suficiente să dea pe oricine peste cap. Dacă adăugăm la acestea și desele umilințe pe care mamele le îndură în aceste momente, nu e de mirare că tot mai multe dintre noi purtăm traume și răni rămase în urma nașterii, pe care le cărăm apoi pe suflet toată viața. Și din păcate le dăm mai departe și copilelor noastre.
Multe dintre noi vom afla că umilința nu locuiește doar în aceste vorbe reci și dure, ci și în condițiile în care suntem forțate să dăm viață.Tot mamele mărturisesc faptul că, în cel mai important moment al vieții lor, se simt umilite și dezumanizate. Ai crede că în anul 2021 nu se mai întâmplă așa ceva, sau se întâmplă doar în locuri uitate de lume. Realitatea este că se întâmplă peste tot, și în zonele urbane unde ai crede că civilizația și umanitatea și-au făcut apariția de mulți ani.
Dincolo de felul în care ne tratăm mamele și copiii, ce nu peste mulți ani, atunci când noi vom fi bătrâni, vor ține țara aceasta în brațe, România ocupă locul întâi în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă. Adică România este țara în care mor cei mai mulți bebeluși sub un an.În fiecare zi, în România, 3 mame rămân cu brațele goale.Sărăcia și lipsa educației sunt principalele cauze care ne urcă pe un podium pe care nimeni nu își dorește să fie. Și când spunem sărăcie, nu ne referim doar la condițiile din casele mamelor, ci și la aspectul secțiilor în care copiii vin pe lume. În 2019, ultimul an din care avem date, cei mai mulți copii au murit din cauze ce țin de perioada perinatală, adică perioada din jurul nașterii.
Fie nu au mers la medic în timpul sarcinii, fie aparatura nu a fost suficientă pentru depistarea și tratarea diverselor afecțiuni.De anul trecut, Asociația LaPrimulBebe organizează Caravanele BebeBunVenit în județul Călărași, județ aflat în topul mortalității infantile din Uniunea Europeană. Am dus spre mamele de acolo proiecții educative cu tot ce au nevoie să afle pentru a preîntâmpina morțile copiilor sub un an și haine de iarnă pentru bebeluși. Mamele din aceste zone, ca majoritatea femeilor din România, nu au opțiunea de a-și alege spitalul în care să nască. Ele nasc la ele în zonă, în condițiile pe care le găsesc.
Maternitatea din Oltenița este locul în care o mare parte dintre mamele acestei zone nasc și pentru care, începând de mâine dimineață, stăm umăr lângă umăr. Este PRIMA MATERNITATE pe care noi, părinții LaPrimulBebe, o vom renova și acesta este un mare motiv de bucurie. Până acum, am dotat maternități cu aparatura necesară, însă nu am renovat niciuna. În ciuda felului în care maternitatea arată, aici am găsit medici faini și dornici de schimbare, așa cum îi căutăm mereu să fie. Nu peste tot găsim astfel de oameni. De-a lungul timpului am trecut pe lângă mulți umeri ridicați și mult spate întors.
Filmul de mai jos vorbește de la sine despre cât de dezumanizant poate fi să treci pragul maternității. Să naști aici, în aceste condiții, nu poate însemna decât umilință. „Atât ești, atât meriți, atât merită copilul tău” le șoptesc pereții scorojiți, mesele de nașteri ruginite și mobilierul aproape distrus, mamelor care ajung aici și nu au alternativă.
Ne dorim mult să readucem la viață această maternitate, să o umanizăm, să o facem atractivă pentru medicii care aleg să fugă de ea din cauza stării în care se află. Suntem siguri că se va întâmpla ca la Pediatria de la Moreni, unde, odată ce am renovat-o, medici tineri, chiar din București, au decis să se angajeze acolo. Dar și mai mult ne dorim ca nicio mamă care îi calcă pragul să nu se mai simtă ca un animal dus la tăiere, ci demnă și respectată.
Ca să putem renova maternitatea din Oltenița cu tot ce înseamnă instalații electrice și sanitare, pereți, pvc de uz medical și mobilier nou, ne propunem să strângem, în această campanie de 6 zile, 285.000 Euro. Orice sumă care va fi strânsă peste acest prag o vom îndrepta spre aparatura necesară maternității. Avem în prezent o listă de aparatură care depășește 40.000 de Euro și cu ajutorul căreia viața mamelor și a bebelușilor va fi în mai puțin pericol. Aici femeile în travaliu împart un monitor fetal vechi, cu care medicii aleargă de la una la alta. Asta dacă au norocul să ajungă și la ele în timp util.
În această campanie vrem să ducem implicarea mamelor LaPrimulBebe într-un loc uitat de lume, spre care nimeni nu își întoarce privirea acum și nici nu o va face în viitor.
Cei 2.400.000 de Euro strânși împreună cu voi în ultimii ani în campaniile LaPrimulBebe, cu care am renovat și dotat mai multe secții de pediatrie, neonatologie sau terapie intensivă din toată țară, sunt mai mult decât niște secții renovate. Sunt mai mult decât miile de copii și părinți care beneficiază de ele, care au o șansă mai bună la viață și condiții normale de spitalizare.Renovarea acestor spitale este despre mamele din România care spun #StopUmilință. Este un act de trezire și un strigăt de ajutor că așa nu se mai poate, că nu merge și așa, că putem face și noi un lucru cât de mic, în loc să așteptăm ceva ce nu va veni în timpul vieții noastre.Este un act de umanitate, de om lângă om și de puterea pe care ne-o dă „împreună”.
Hai cu noi în această campanie, așa cum o faci de ani de zile, de două ori pe an. Licitează obiectele pe care nu le mai folosești, licitează serviciile la care ești bun sau cere-le prietenilor tăi servicii valoroase și licitează-le în numele lor. Dacă ai o companie, sponsorizează. Dacă nu poți licita, donează. Orice, doar nu închide ochii!
Pentru că gestul tău mic, cum probabil îl crezi, poate opri măcar un „Lasă dragă că ești tânără, faci altul!” atunci când o mamă rămâne cu brațele goale.Hai cu noi și strigă tare pentru tine și pentru toate mamele din țara asta care nu mai au puterea să o facă: #StopUmilință!
______________
Persoanele care vor să se implice, dar nu sunt membri ai acestei comunități pot susține campania #StopUmilință donând în contul de lei: RO59BACX0000001090724000, UniCredit Bank, Asociația La primul bebe sau prin Paypal: donez@laprimulbebe.ro.
Fiecare mamă și fiecare copil din România contează!