Părinții comunității LaPrimulBebe au pornit mobilizarea în prima Campanie Umanitară din acest an, dintre cele două organizate în fiecare an de către Asociația LaPrimulBebe. De data aceasta este vorba de dotarea Secției de Neonatologie a Spital Județean Sibiu cu un sistem de supra-monitorizare care reduce rata mortalității, a erorii umane și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid și mai eficient, pentru că aceste avertismente sunt transmise cu secunde prețioase înainte de a porni crizele. Într-o țară fruntașă în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, acest sistem ar fi o binecuvântare pentru orice secție de terapie intensivă neonatală, cu atât mai mult într-una care deservește atât de multe zone, cum este cazul secției de neonatologie din Sibiu.
Campania se numește #MamaEAici fiindcă ne dorim să dotăm secția și cu un sistem video prin care mama să își poată vedea bebelușul în incubator și de asemenea acesta să îi poată auzi vocea șoptindu-i #MamaEAici. Vocea mamei este întotdeauna, în boala oricărui copil, un sprijin foarte valoros în lupta lui. Iar posibilitatea de a-ți vedea bebelușul pe tine mamă, te ajută atât de mult, mai ales că mulți bebeluși rămân în spital 2-4 luni, uneori mai mult.
”Că nu avem locuri suficiențe în secțiile de terapie intensivă neonatală nu mai este un secret pentru nimeni, că se primesc mult mai mulți copii decât numărul de paturi nu mai poate fi o surpriză, că într-un sistem civilizat într-o astfel de secție, un bebeluș ar avea două asistențe dedicate, în timp ce în România există doar o asistentă la șapte copii devine deja dureros.
Ce nu știm noi este că avem medici în România care se luptă pentru viața copiilor noștri, ca și cum ar fi ai lor. Medici care sună la spitalele din alte orașe, în încercarea de a găsi o șansă pentru copiii care nu au avut norocul unui pat liber. Și medici care fac totul pentru a le oferi această șansă.
Un astfel de medic este doamna doctor Livia Ognean, îngerul păzitor al nou-născuților din maternitatea Sibiu, secția neonatologie și terapie-intensivă neonatală. Oficial.
Neoficial este îngerul păzitor al nou-născuților în stare gravă pentru care nu s-au găsit paturi din Alba, Slatina, Pitești, Gorj, Hunedoara, Mioveni, Rm. Vâlcea, Drăgăsani, Sf. Gheorghe, Bistrița, Deva, Tg. Jiu și din tot restul țării.
Un înger păzitor într-o secție supra-populată zi de zi. O secție, ca multe alte secții din țara noastră, în care eroarea umană dată de numărul mic de cadre medicale și de numărul prea mare de cazuri grave nu este o presupunere ci o certitudine.
În aceste secții cadrele medicale duc o luptă contra cronometru, pentru ca puii noștri să aibă șansa să ne spună „mama”.
Din și în corpurile lor minuscule ies și intră tuburi care îi hrănesc, îi monitorizează, îi ajută să supraviețuiască.
În aglomerarea unei zile, în lipsă de personal, în situații de criză dese, există momente în care depistarea unor dereglări, cum ar fi un tub ieșit de la locul lui din cauza mișcării copilului, sau alarma unor parametri anormali și a altor avertismente pot fi omise. De multe ori se întamplă lucruri grave în paralel. Nimeni nu poate fi în două locuri deodată și atunci trebuie să alegi pe cine să salvezi, la cine să ajungi primul. Cum să alegi?
Secția are nevoie de un sistem de supra-monitorizare pe care noi o să-l numim în termeni non-medicali #MamaEAici, pentru a ne fi mai ușor. Acest sistem conectează toate problemele care apar în incubatoarele de terapie intensivă, și pe care nu ai cum să le vezi la timp atunci când alergi de la un incubator la altul, și trimit avertismente medicilor și asistentelor pe telefon, în timp real. În acest fel ei pot interveni în secunde, acolo unde aceste secunde pot însemna linia de trecere de la viață la moarte, sau de la o viață normală la una cu handicap.
Sistemul reduce rata mortalității, a erorii umane și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid și mai eficient, pentru că aceste avertismente sunt transmise cu secunde prețioase înainte de a porni crizele. Iar într-o țară fruntașă în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, acest sistem ar fi o binecuvântare pentru orice secție de terapie intensivă neonatală, cu atât mai mult într-una care deservește atât de multe zone.
„Chiar azi-noapte, în timp ce intubam și cateterizam împreună cu ambele asistente din tură un bebeluș născut cu asfixie la naștere , o alarmă a pornit într-o cameră alăturată. Singura liberă să meargă să vadă despre ce e vorba a fost infirmiera care a țipat să venim repede. Dacă am fi avut acest sistem am fi putut afla cu secunde bune inainte și am fi putut interveni altfel.” ne-a mărturisit medicul de gardă de azi-noapte.
Pentru toate acestea este nevoie să strângem suma de 250.000 de Euro. Dacă forțele părinților noștri se unesc, așa cum ne-am dori, și ajungem la 450.000 de Euro vom achiziționa și o ambulanță neonatală foarte necesară și inexistentă în această zonă. Atunci când este nevoie, se împrumută o ambulanță din alte orașe.
Maternitatea din Sibiu este o maternitate de grad 3, adică o maternitate unde sunt direcționate nașterile premature. Aici se nasc peste 3000 de copii anual, atât la termen cât și prematuri. Peste 350 dintre ei ajung in secția de terapie intensivă și peste 450 în secția de prematuri. Medicii din această secție sunt cunoscuți și iubiți în tot județul lor și în județele vecine, așa de tare li s-a dus vestea profesionalismului și a inimii lor mari. Rar întâlnești medici despre care atâta lume să vorbească frumos.În această secție, cea mai lungă internare la terapie intensivă neonatală a fost 1 an fără o zi și cel mai mic supraviețuitor prematur a cântărit 500 de grame, la 23 de săptămâni.
Nu am simțit niciodată o energie la fel de puternică ca cea a părinților LaPrimulBebe atunci când stau unul lângă altul, pentru copiii și mamele dintr-un oraș sau dintr-o zonă a țării.
Cât de frumos poate să fie să sară în ajutorul tău, părinți din toată țara, chiar dacă spitalul nu este în orașul în care ei locuiesc? Credem că asta înseamnă umanitate. Să faci bine, chiar și atunci când binele acela nu ajunge direct la tine.” spune Atena Boca, fondatoarea Asociației LaPrimulBebe.
Persoanele care vor să se implice, dar nu sunt membri ai acestei comunități pot susține Campania #MamaEAici donând în contul de lei al Asociației: RO59BACX0000001090724000, UniCredit Bank, Asociația La primul bebe.
______________________
Despre LaPrimulBebe – Asociația fondată în urmă cu 8 ani de Atena Boca este deja o mișcare amplă în România, una menită să pună reflectorul pe importanța rolului mamelor în viața copiilor lor, dar mai ales în societatea care va fi condusă nu peste mulți ani de acești copii.
LaPrimulBebe este singura comunitate online din România numită de Facebook USA una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume și singura comunitate din țara noastră devenită case-study pentru aceștia. Cu peste 200.000 de membri activi, 300 de evenimente de educație parentală și 2.000.000 de Euro strânși în campaniile umanitare, LaPrimulBebe a devenit o voce a mamelor din România. Asociația LaPrimulBebe a dotat cu aparatură esențială maternități în București, Iași, Galați, Brașov, Sibiu, Cluj, Ploiești. A dotat Secția TINN Marie Curie cu un sistem performant de supra-avertizare ce scade mortalitatea, a reabilitat Secția de pediatrie a Spitalului Municipal Moreni, a finanțat reabilitarea laboratoarelor de oncologie pediatrică ale Spitalului Louis Țurcanu în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață și a finanțat amenajarea unui etaj în MagicHome. Toate acestea cu bani strânși de părinții comunității împreună cu echipa LaPrimulBebe, în campaniile sale umanitare.