Colectiv, 30 octombrie, m-a schimbat definitiv. Am inteles cu fiecare celula, ca in caz de urgenta, ajuns in spitalele din Romania, avem de-a face cu o ruleta ruseasca. Statistic, fiecare roman ajunge in spital la urgenta, de minim 2 ori in viata. Da, avem inca multi medici foarte buni. Insa nu este suficient. Avem un sistem putred, spitale in conditii mizerabile, aparatura veche sau inexistenta. Am inteles, parca mai bine ca niciodata, ca in timpul vietii mele, nu voi vedea o schimbare majora in acest sistem. Si ma rog sa nu am nevoie vreodata de el. Eu, dar mai ales copilul meu. Pentru ca nu cred ca este neputinta mai mare pentru un parinte, decat sa isi insoteasca copilul intr-un spital. Avem doua modalitati de a aborda lucrurile: fie ridicam din umeri a neputinta si ii vorbim de rau pe oamenii, care ar trebui sa se ocupe de acest sistem, fie punem umarul cat de putin, constienti fiind ca nu vom schimba sistemul dar macar facem ceva, nu doar vorbim. Aleg a doua varianta, si m-as bucura cu tot sufletul daca si voi veti decide sa fiti langa mine.
Ioana are 26 de ani, este la a doua sarcina, si intra in saptamana 40. Nu isi permite o nastere la un spital privat, desi spune ea, si-ar fi dorit. Au aparut complicatii in ultimele doua saptamani si pentru a se asigura ca bebele este sanatos, medicul a chemat-o la monitorizare cardiotocograf. A facut pe drum, aproape o ora cu autobuzul, pe un frig mare. De abia s-a ridicat un domn ca sa ii ofere locul. A ajuns la spital gafaind, s-a aseazat la coada si vreme de trei ore s-a rugat continuu, sa nu dureze mult.
Tot ce doreste, este sa se linisteasca ca bebe este bine. Gandul ca ar fi nevoie, sa o ia maine de la capat o ingrozeste. In plus, nu are cu cine lasa si maine copilul cel mare. Vecina ei a acceptat doar astazi sa stea cu el, iar sotul ei isi poate lua concediu, doar dupa ce naste. Mai are insa de asteptat. In fata ei sunt alte 12 paciente, trecute probabil prin aceleasi greutati. A intrat dupa 4 ore.
Acest lucru se intampla zi de zi pe holurile maternitatii Cantacuzino. Si ca Ioana, sunt multe alte mame. Zi de zi, un sir lung de gravide, aproape de termen, au nevoie de aceasta monitorizare. Din pacate exista un singur monitor functional, si toate gravidele asteapta 3-4 ore, ca sa fie consultate. Unul singur!
Elena, 27 ani, prima sarcina, se pregateste sa nasca. A trecut termenul estimat si are mari emotii. In cazul in care va fi nevoie de acest monitor in timpul travaliului, va trebui sa il imparta si cu alte mame, aflate in aceeasi situatie. Si pe sectia de nasteri exista doar un singur monitor, desi nu este la fel de dotat ca cel de la consultatii. In caz de urgenta, cel de acolo este adus pe sectia de nasteri. Exista cazuri, cand in travaliu, aceasta monitorizare salveaza vieti. Cardiotocograful monitorizeaza bataile inimii bebelusilor si reactia lor la contractiile mamelor.
In prag de Craciun, in anul Colectiv, simt nevoia sa stam umar langa umar, nu pentru o singura persoana, sau pentru o singura familie, ci pentru sute de viitoare mame. Licitatia aceasta este pentru cele care trec prin prea multe umilinte, ca sa serveasca pamantului acesta, in cel mai frumos mod, acela de a aduce pe lume copii. Este pentru femeile care au nevoie de mai mult respect si de mai multa grija.
Maternitatea Cantacuzino are, ca toate spitalele din Romania, mari lipsuri. De la cele mai mici, cum ar fi lipsa simplelor branule, pana la cele mai mari cum ar fi aparatura veche sau lipsa. Aici gasim medici minunati care aduc de acasa de la ei, multe materiale ca sa isi poata face treaba bine. Zilnic, zeci de mame insarcinate, asteapta ore in sir pe holuri de spital, pe cateva scaune de plastic reci. Pe sectia de nasteri, mamele in travaliu impart acelasi monitor. Stim cu toate ca acesta nu este chiar cel mai potrivit moment sa astepti.
Spitalul are in posesie mai multe monitoare cardiotocograf, insa doar unul este functional. Celorlalte le lipsesc perechile de senzori necesari functionarii. Costul seturilor de senzori necesari monitoarelor cardiotocograf existente si neutilizate, este de 6500-7000 Euro. Desi la nivel de spital, aceste sume par mici, ele nu se gasesc, pentru ca spitalul are probleme mult mai mari de rezolvat. Acesta nu este cea mai mare prioritate. Daca ati asista la lupta zilnica a medicilor cu sistemul, va asigur ca ati fi impresionate. Chiar avem medici minunati.
LaPrimulBebe si-a propus ca la final de an colectiv sa sprijine maternitatea Cantacuzino si sa ajute sute de mame. Stiu ca suntem o Asociatie foarte mica si puterea noastra de asemenea, insa aceasta suma poate fi stransa de catre noi toate, daca ne unim fortele. Si in acest fel am putea contribui catusi de putin la dotarea unei maternitati. Dotare care va ajuta sute de mame sa previna probleme si sa treaca cu demnitate prin aceasta perioada. Stiu ca acest caz poate parea fara drama, insa va asigur ca el este o drama. Este o drama pentru Ioana. Si pentru Elena. Si pentru fiecare femeie care are nevoie. Este o drama pentru fiecare gravida cu dureri, care nu stie daca bebelusul ei este bine sau nu, si care este nevoita sa astepte ore in sir, pe un hol de spital, sau si mai rau este nevoita ca in travaliu sa astepte acest monitor dupa o alta gravida. Este o drama si o umilinta! Astazi incepem campania si licitatia LaPrimulBebe. Vreau sa va multumesc, inca de pe acum, ca va implicati, dar mai ales pentru ca ca intr-o lume in care mai toti ridica din umeri a indiferenta, voua chiar va pasa! Proud to stay next to you!
Pentru donatii directe: Asociatia La primul bebe, IBAN Cont Ron RO59BACX0000001090724000 , Cont EUR RO32BACX0000001090724001 , deschis la UniCredit Tiriac Bank – RO – UniCredit.