LaPrimulBebe organizează în acest an 12 evenimente de prim ajutor în toată țara, cu scopul de a oferi aceste informații esențiale celor care îi îngrijesc pe copii, fie ei părinți, bone sau bunici, pentru a putea oferi ajutorul necesar în caz de nevoie.
Pe 22 februarie am întâlnit părinții din LaPrimulBebe Prahova, împreună cu Dr. Mihaela Dumitru, medic pediatru cu atestat în medicină de urgență prespitalicească, de la care am aflat care este procedura de urmat în cazuri cu incidență mare în întreaga lume și în care intervenția imediată și corectă poate salva vieți sau poate preveni complicații ulterioare.
Câteva din informațiile aflate la acest curs organizat pentru comunitatea LaPrimulBebe Prahova:
- În cazul unei căzături care implică lovitură la cap, este cazul să ne alertăm dacă s-a produs de la o înalțime de două ori mai mare decât înălțimea copilului sau dacă și-a pierdut starea de conștiență.
- CT-ul se face în mod uzual după min. 6 ore de la traumatism, pentru că doar după acest interval se pot vedea efectele loviturii/căzăturii. Simptomele pot aparea până la 72 ore de la accident, orice stare diferită apărută după acest interval nefiind cauzat de lovitură/căzătură, ci trebuie investigate alte cauze. Dacă apare pierderea stării de conștientă sau tulburări respiratorii/circulatorii după traumatism, se face cât mai repede.
- În cazul ingestiei de substanțe toxice, nu provocăm voma, nu administrăm lichide (riscăm să împrăștiem toxicul în organism, stargnează în stomac și se întârzie eliminarea), nu administrăm medicamente. În acest caz trebuie sunat la Toxapel și comunicat care este substanța ingerată, cantitatea aproximativă si ora la care s-a întâmplat. Ingestia de medicamente este singurul caz în care este permisă provocarea vomei.
- Persistența unei temperaturi înalte (peste 38,5) mult timp afectează inima și plămânii și trebuie neapărat scăzută. În afară de antitermice, se pot face împachetări sau băi la temperatură mai scăzută (atenție, nu se scade temperatura apei brusc, pentru a nu intra în șoc termic), până ajunge la 38,5, dupa aceea copilul este în siguranță.
- Pentru a nu confunda frisoanele cu convulsiile, trebuie știut că în cazul convulsiilor copilul își pierde conștiența. În cazul frisoanelor, putem îmbrăca sau înveli copilul, pentru a-l încălzi. Dacă are febră și nu are frisoane, trebuie procedat invers, adică haine cât mai subțiri, pentru a ajuta la scăderea temperaturii.
- Pentru traumatisme ale membrelor copiilor, trebuie mers la ortoped și făcută radiografie, pentru a vedea dacă este vorba de fractură, luxație sau entorsă, care nu se pot identifica la o simplă palpare.
Mulțumim partenerului Lidl Romania care ne-a sprijinit în organizarea acestui eveniment, care susține proiectele LaPrimulBebe de câțiva ani și care a oferit părinților prezenți legume bio și le-a propus o rețetă interesantă din cartof si avocado, potrivită încă de la diversificarea bebelușilor .
Ne-a fost alături și mulțumim Leifheit Romania, companie germană producătoare de bunuri de uz casnic, care ne-a prezentat câteva soluții foarte faine, pentru un cămin mai curat cu mai puțin efort.
Mulțumim fotografului oficial al evenimentului, Alexandru Darie, tată LaPrimulBebe care ne-a sărit în ajutor atunci când am avut mare nevoie. Este o onoare și o bucurie pentru noi când în activitatea noastră se implică părinți din comunitate!