fbpx
primul ajutor cluj

Primul ajutor pentru copii, cu dr. Mihaela Dumitru – Cluj

Luna aceasta, mamele și tații din comunitatea LaPrimulBebe Cluj s-au prezentat în număr record la evenimentul “Primul ajutor pentru copii”, organizat de Academia LaPrimulBebe. Nu mai puțin de 250 de părinți au venit, pe o vreme deloc prietenoasă, să asculte sfaturile medicului specialist pediatru Mihaela Dumitru, referitoare la manevrele de urgență pe care le pot acorda bebelușilor și copiilor mici în caz de nevoie. Ne-am bucurat tare mult să vedem sala plină, ceea ce ne dă încredere că aducem evenimente valoroase pentru comunitățile noastre :) 

Câteva dintre ideile cu care am rămas de la eveniment:

1) În cazul copiilor, întâi se instalează stopul respirator și apoi cel cardiac, tocmai de aceea este important să începem resuscitarea cardio-respiratorie până la sosirea ambulanței.
2) Atunci când apelați serviciul de urgență 112, comunicați următoarele: ce și unde s-a întâmplat, câte persoane sunt rănite și ce fel de probleme sunt. Încercați să fiți cât mai specifici, o informație ce poate nu vi se pare importantă poate fi de fapt vitală.
3) Pentru bebelușii cu vârsta sub 1 an, masajul cardio-respirator se face cu două degete, alternându-se cu insuflații ce vor cuprinde atât gura, cât și nasul bebelușului. Manevra Heimlich este potrivită doar copiilor mai mari, de-abia după 1 an.
4) Înainte de a acorda primul ajutor copilului, asigurați-vă că voi, părinții, sunteți în siguranță. Nu încercați să fiți supereroi și să faceți mai multe decât știți/puteți, pentru a nu agrava situația, și încercați să vă păstrați calmul.
5) În cazul traumatismelor la copii, evaluăm următoarele aspecte: de la ce înălțime a căzut copilul, pe ce suprafață a căzut, dacă și-a pierdut starea de conștiență sau a manifestat manifestări asociate (somnolență, confuzie, tulburări de echilibru, vărsături, dureri de cap) și ne îndreptăm apoi spre neurochirurgie sau chirurgie plastică.

Mulțumim Lidl România, partenerul oficial al Academiei LaPrimulBebe, ce a avut grijă să ne reamintească de importanța hidratării, și care ne-a sprijinit în organizarea acestui eveniment valoros.

Mulțumim de asemenea partenerului Regina Maria, ce este alături de mamele din comunitatea LPB si care se pregătește de deschiderea unui spital privat în Cluj, cu secție de maternitate și neonatologie, serviciu propriu de ambulanță și serviciu de gardă non-stop.

Evenimentul a avut loc la sala Cristal din cadrul Hotel Opera Plaza, una dintre cele mai elegante și frumoase săli în care am avut plăcerea să ne reunim și cu siguranță locul perfect pentru o petrecere care să marcheze un moment important din viața de cuplu sau de familie.

Mulțumiri speciale voluntarelor noastre, Codruta BărbușAnca ConstantiniuCristina Dobra și Marcelush Strungaru Mihailuţa. Fetelor, ați fost minunate și ne bucurăm că ne-ați fost alături.

Credite foto: Diana Oltean de la Năsturel. Mulțumim Diana, pentru că ai surprins în imagini atmosfera de la eveniment :)

Intră în comunitate!