Primul ajutor pentru copii

Primul ajutor pentru copii, cu Andrei Arhire (Crucea Roșie)

Sâmbătă, 16 iunie, peste 300 de părinți au răspuns apelului Academiei LaPrimulBebe de a participa la evenimentul “Primul ajutor pentru copii”, conștienți că acordarea primului ajutor în mod corect poate face diferența în situații critice, diferența între viață și un handicap pe viață. Participanții au putut afla noțiuni generale și introductive despre măsurile de prim ajutor, informații extrem de importante și valoroase pentru siguranța bebelușilor și a copiilor, din partea instructorului de la Crucea Roșie Română, Andrei Arhire.
Printre sfaturile și informațiile cu care am rămas în urma evenimentului se numără următoarele:
1) Un părinte care își păstrează calmul și pare sigur pe el va obține mai ușor cooperarea copilului ce tocmai a suferit un accident, lucru ce va ușura acordarea măsurilor de prim ajutor.
2) În caz de arsuri, prima dată se va pune zona afectată sub jet de apă rece timp de 10 minute. Arsurile pot fi de gradul 1, 2 sau 3. Cele dureroase sunt cele din primele două categorii, în timp ce arsurile de gradul 3 afectează receptorii sistemului nervos și prin urmare persoana accidentată nu mai simte durerea decât dacă acestea sunt înconjurate de arsuri de gradul 1 sau 2. După ce ați acordat primul ajutor, mergeți la medic! (video explicativ aici)
3) În cazul unei lovituri/julitură/plagă, se dezinfectează zona cu apa oxigenată, rivanol sau betadină. Nu se folosește alcool/spirt! (video explicativ aici)
4) Oprirea unei hemoragii este prioritatea numărul 1 în orice tip de accident, folosindu-se compresie sau pansament compresiv. Nu se folosește garou, acesta poate face mai mult rău decât bine prin oprirea circulației sângelui în membrul afectat (este nevoie de monitorizare cu strictețe a intervalului de timp la care ar trebui slăbit, la fiecare 20 de minute).
5) În caz de luxație sau fractură, nu repoziționați  și nu îndreptați osul afectat, ci doar imobilizați-l cu fașă elastică și apelați la medic de urgență.
6) În caz de înec/ înghițire corp străin de către un sugar, acesta se poziționează cu capul în jos, cu pieptul pe palma adultului, degetul arătător și mijlociu al adultului încadrând gura bebelușului, și se aplică câteva lovituri (nu foarte intense) pe toracele posterior, între omoplați. Pentru copiii mai mari, se aplică manevra Heimlich.
(video explicativ aici si aici)
7) Pentru hemoragie nazală, se apasă cu degetele nările, timp de 5-10 minute. Copilul stă în șezut cu capul ușor aplecat în față pentru a evita înghițirea sângelui și pentru a evita vărsăturile.
(video explicativ aici)
8) În caz de înghițire de substanțe toxice, primul pas constă în observarea substanței, cantității și a orei la care s-a produs incidentul și notarea acestor informații. Imediat după, se apelează serviciul de urgență pentru a decide dacă ambulanța poate ajunge la locul accidentului sau este nevoie de deplasarea la cel mai apropiat spital.
(video explicativ aici)
Dacă doriți să urmați un curs complet de prim ajutor într-unul dintre centrele de formare de la Crucea Roșie, puteți afla informații aici.
Evenimentul a avut loc la sala DB Global Technology din cadrul DB Connect, o sală cu dotări tehnice de ultimă generație, ce găzduiește toate evenimentele Academiei LaPrimulBebe din 2018, și a beneficiat de sprijinul partenerilor Lidl România și Klorane Bebe, cărora le mulțumim pe această cale.
Atmosfera evenimentului a fost surprinsă de această dată de obiectivul fotografului Bogdan Grigore, de la 1st Year Photography – Fotografii cu miros de rai. Mulțumim Bogdan pentru aceste fotografii frumoase și luminoase :)