featured nuielusa

Moș Nicolae și agresivitatea la români

Singura țară în care Moș Nicolae aduce copiilor și nuiele, nu doar dulciuri, este România.
Deși Sfântul Nicolae este un personaj religios darnic și ocrotitor cu copiii, aceștia învață că dacă sunt cuminți sunt răsplătiți, iar dacă nu-și ascultă părinții pot fi bătuți. Obiceiurile străvechi ale părinților de a-și altoi copiii sunt păstrate ca tradiție și sunt asociate cu sloganul:”Bataia e ruptă din rai”.

Ce îi face pe părinți să fie agresivi?
Toți părinții pot greși câteodată și nu există părinte care să știe întotdeauna cum este cel mai potrivit să procedeze. Una dintre cele mai grave și frecvențe greșeli la părinții români este abuzul fizic, emoțional sau verbal. Probabilitatea apariției unor probleme de comportament la copiii crescuți în familii care folosesc frecvent bătaia este dovedită de foarte multe studii.

Când părinții observă numai ce nu face bine copilul, nu își manifestă afecțiunea față de el, au așteptări nerealiste de la copil, nu sunt disponibili sau sunt hiper-protectivi, își rezolvă problemele din viață certându-se în fața copiilor, vor avea parte de copii dezorientați, neadecvați sau “prost crescuți”. Apoi vor fi tentați să apeleze la bătaie pentru corectarea imediată a comportamentului copilului sau îl vor pedepsi în momente de furie sau de criză și vor răni copilul. Mulți părinți nu acceptă faptul că ar putea avea nevoie din când în când de ajutor în gestionarea relației cu propriul copil și nu apelează la ajutor profesionist atunci când au nelămuriri sau nu știu cum să procedeze corect.

Cum ajung părinții agresivi?
Copiii care sunt martori la violența dintre părinți în propriul lor cămin sau sunt pedepsiți fizic, devin adulți care vor apela la același model comportamental. Abandonul și neglijarea emoțională a copilului dezvoltă comportamente neadecvate de a-și exterioriza sentimentele și nevoile nesatisfăcute, iar acestea sunt perpetuate și la vârstă adultă în relațiile cu partenerii și copiii. Adică, dacă înveți că doar ridicând tonul sau mâna, ori șantajând ești ascultat, îți va fi la îndemână să utilizezi tehnica în relația cu proprii copii.

O mamă care trăiește într-o stare de frică, anxietate sau depresie, cu greu va mai putea acoperi nevoile fizice și socio-emoționale ale copilului; cu greu va face față comportamentelor neadecvate ale copilului iar bătaia copilului va fi o formă uzuală de eliminare a stresului, frustrării și nefericirii. Sunt predispuși în a-și abuza copiii și părinții care nu-și pot controla emoțiile negative cum ar fi furia, ura și dezamăgirea.

Dacă te afli într-o relație cu un partener în care nu ai încredere, nevoile emoționale nu-ți sunt auzite sau satisfăcute iar securitatea personală este amenințată de conflict, ești predispus să-ți pedepsești copilul pentru greșelile comise de partener și să-i pui în cârcă rezolvarea suferinței cerându-i să fie copilul perfect sau partenerul pe care ți-l dorești.

Indiferent de justificările acordate violenței, primul pas spre schimbare este vinovăția pe care o simte părintele după ce își lovește copilul.

Nu pedepsirea părintelui este soluția, ci consilierea acestuia. Părinții au nevoie de terapie, de dezvoltarea abilităților parentale, de strategii de rezolvare a problemelor ce apar în procesul de dezvoltare a copiilor. Această terapie ar trebui oferită gratis de stat.
Greșelile sunt normale. Important este să ne dăm seama de ele și să învățăm cum să le evităm.
Fie ca spiritul Crăciunului să vă aducă iertare, răbdare și bunătate față de voi înșivă și față de copii!

Articol scris în întregime de: Delia Aldescu, consilier psihologic, psihoterapeut și coach
Psiholog cu specializări în psihoterapie sistemică de familie și cuplu, hipnoză clinică, psiho-oncologie, programare neurolingvistică.
Mobil: 0733 098 444, e-mail: office@cabinet-psihologic-online.ro.