Cum obtii cooperarea copilului tau

Cum obții cooperarea copilului tău?, cu Urania Cremene

Relația armonioasă dintre copii și părinți se construiește încă de la vârste fragede. Nașterea unui copil vine la pachet cu responsabilitatea educării și formării lui. Iar pentru că totul pornește de la noi, părinții, este benefic să ne educăm noi înainte de a ne educa copiii. Ce tehnici de comunicare putem aplica astfel încât să gestionăm cât mai eficient luptele de putere inevitabile ce apar între cei mici și părinți?

Urania Cremene este probabil cel mai apreciat expert de parenting din România și autoarea programului “All About Parenting”. Cu o experiență de peste 15 ani ca trainer și public speaker, ea însăși mama unui băiețel, Urania deține mai multe acreditări naționale și internaționale în urma unor formări ca Master Trainer, Coach și Facilitator.

La evenimentul organizat de Academia LaPrimulBebe de săptămâna trecută, cele 250 de mame prezente în sală au aflat de la Urania următoarele:

1. Tipologiile de părinte sunt: autoritar, echilibrat și permisiv. Nu putem schimba tipologia celuilalt părinte al copilului, oricât ne-am dori, așa că e de dorit să încercăm să nu ne poziționăm în extremă. Dacă un părinte e autoritar, celălalt să încerce să fie echilibrat, nu permisiv, și invers.
2. Înlocuiește “dacă” cu “după ce” în comunicarea cu copilul. Spre exemplu, în loc de “dacă îți faci temele, ai voie să te joci cu mașinuțele”, reformulează: “după ce îți faci temele, te poți juca cu mașinuțele”.
3. Evită folosirea în mod uzual al cuvântului „Nu”. Păstrează-l doar pentru situațiile cu adevărat importante (siguranță, integritate fizică, etc.). În rest, răspunde solicitărilor copilului în mod pozitiv, însă condiționează „da”-ul. Exemplu „Mami, pot să mă uit la desene animate înainte de a pleca în vizită?” „Da, sigur, dacă ești de acord să te întrerup în aproximativ 10 minute, când noi vom fi gata”.
4. Atunci când promitem ceva, ideal ar fi să ne ținem de cuvânt. Copiii țin minte foarte bine orice lucru ce ni se poate părea nouă mărunt. Daca îi promiți azi că îi cumperi săptămâna viitoare o jucărie, cumpăr-o săptămâna viitoare chiar dacă el nu ți-o mai cere. Îi vei câștiga încrederea pentru că ți-ai respectat promisiunea față de el.
5. Respectă-ți propriile reguli și aplică autodisciplina. Dacă refuzi cererea copilului, nu te răzgândi. Da înseamnă Da și Nu rămâne Nu. Stabilește reguli cu căldură și fermitate.
6. Alege să aplici consecințe legate logic de o anumită acțiune, nu pedepse. Consecința faptului că un copil nu mănâncă la masa de prânz este faptul că îi va fi foame până la ora următoarei mese. Faptul că nu ar mai avea acces la tableta sau telefon dacă nu mănâncă nu ar fi o consecință, ci o pedeapsă.

Evenimentul a avut loc la sala DB Connect din cadrul DB Global Technology, o sală cu dotări tehnice de ultimă generație, de care suntem foarte entuziasmati, și a beneficiat de sprijinul partenerilor Lidl Romania și Klorane Bebe, cărora le mulțumim pe această cale. Atmosfera evenimentului a fost surprinsă de obiectivul fotografului LPB, Andreea Antohe Photography.

Intră în comunitate!