Cum ne pregătim pentru grădiniță?

Cum ne pregătim pentru grădiniță?

Pregătirea pentru grădiniță s-a transformat într-una dintre cele mai importante etape pentru părinții și copii. Este și firesc să se întâmple așa pentru că aceasta va fi a doua casă în următorii ani, locul în care vor învăța să comunice, să se joace în grup, să experimenteze într-un cadru sigur și creativ. Dacă în perioada anterioară aceștia au petrecut timp doar în mediul familial, cu bunicii sau bona, iar ocazional la petreceri sau în parc cu alți copii, prima interacțiune cu un colectiv de oameni total necunoscuți – copii și adulți deopotrivă – este o trecere importantă. Așadar, cum vă puteți pregăti cât mai bine pentru grădiniță?

Joi, 15 iunie, Asociația LaPrimulBebe a organizat la sediul Lumea lui Momo evenimentul “Cum ne pregătim pentru grădiniță?” pentru mamele din comunitatea LPB. Timp de aproape 3 ore, participantele au aflat recomandările specialiștilor Mira Loghin și Andreea Ștefan legate de acomodarea copiilor, dar și a părinților pentru această nouă etapă. Pentru că, așa cum zicea și Mira Loghin, grădinița este un punct de cotitură în viața copilului și a adultului, totul schimbându-se odată cu înscrierea la grădiniță a celui mic.

Câteva dintre cele mai importante aspecte pe care ni le-au împărtășit speakerii în timpul evenimentului pot fi regăsite mai jos:

 1. Primul pas când începeți să luați în considerare înscrierea la grădiniță, este construirea unui Acesta începe prin a avea o discuție în familie, cu tatăl copilului (indiferent dacă acesta este prezent sau activ în viața voastră) despre ce înseamnă grădinița pentru voi și copilul vostru, care sunt valorile voastre și cele în care doriți să vă creșteți copilul, cum va schimba grădinița ritmul viaței voastre (cine îl duce sau îl ia de la grădiniță, cât timp vă veți implica în activitățile aferente grădiniței, să fie una aproape de casă sau nu, să fie de stat sau privată, care este bugetul familiei pe care puteți să îl alocați și pentru ce perioadă, ce alte costuri pot fi adăugate la listă). Acest plan vă ajută să vă clarificăți ce vă doriți de fapt.
 2. Răspundeți-vă sincer la întrebarea: “Cum trăiesc eu în valorile mele, cele în care vreau să îmi cresc copilul? În relația cu copilul meu mă ghidez după aceste valori, sau la o analiză mai atentă realizez că am alte valori decât credeam initial sau decât spunea cu voce tare?” Ulterior căutați o grădiniță care să aibă valori asemănătoare cu ale voastre. De exemplu, dacă voi nu vă pedepsiți copiii acasă, veți căuta grădinițe în care să nu fie aplicate pedepse sau să existe principiul recompenselor.
 3. Deși primele întrebări pe care le adresați unei grădiniței, de cele mai multe ori, sunt legate de masă, ce oferă grădinițele din punct de vedere material, ce activități se fac și câte, cea mai importantă întrebare este cea legată de valorile educatoarelor și ale instituției și cum aplică efectiv acele valori. La primul interviu și la cele care urmează, să nu vă fie teamă sau rușine să întrebați care sunt valorile lor și să observați aplicarea acestora, iar dacă aveți deja copilul înscris la grădiniță, puteți oricând întreba și după.
 4. Comunicați și descrieți educatorilor relația pe care o aveți cu copiii și obsevați dacă același principii sunt respectate în grădinița spre care vă orientați, fie ea de stat sau privată.
 5. Investiți timp să vă întâlniți cu toate educatoarele, să construiți o relație cu acestea, să le cunoașteți pe toate, dar și pe ceilalalți oameni din echipă, precum îngrijitorii, echipa de management, etc. Mergeți să îi salutați măcar, să dați mâna cu ei și să îi priviți în ochi. Este recomandat să nu vă raportați doar la un singur om pentru că educatorul funcționează după viziunea pedagogică, unde este îndrumat, și se consultă cu ceilalți membrii ai echipei.
 6. În legătură cu siguranța emoțională a copilului și time-out-ul, întrebați educatoarele despre libertatea pe care o au copiii de a refuza anumite activități, de a bea apă oricând doresc sau de a merge la toaleta oricând au nevoie, deoarece, în general acestea sunt momente organizate și în multe grădinițe, din cauza personalului redus, copiii nu au această libertate. Copiii trebuie pregătiți înainte în ceea ce privește regulile după care se vor ghida în grădiniță, deci trebuie în primul rând ca părinții să le cunoască foarte bine.
 7. La interviul cu educatoarea, vorbiți despre copilul vostru, cînd s-a născut, cum s-a născut, cât l-ați alăptat, la câți ani l-ați înțărcat, cine a stat acasă cu copilul în primele luni, ce alergii are și care este modul în care copilul își umple rezervorul de iubire. Fiecare copil este diferit în ceea ce privește modul în care preferă să primească afecțiune fizică, să fie liniștit și este important ca educatoarele să știe cum este copilul vostru.
 8. Sunt recomandate cel puțin 3 întâlniri cu grădinița referitoare la procedura de acomodare deoarece niciun copil nu seamănă cu celălalt, fiecare are ritmul și timpul său de acomodare. Căutați o grădiniță care să permită o acomodare adaptată nevoilor copiilor. Va fi mai dificilă adaptarea copiilor care încă sunt alăptați.
 9. Chiar și de la distanță, părinții rămân conectați cu copiii, iar responsabilitatea voastră rămâne aceeași cât timp sunt la grădiniță. Când pleacă de acasă, asigurați-vă că pleacă cu rezervorul plin de iubire plin, astfel încât să reziste acele ore fără voi, să fie motivat să cunoască alți copii, să facă anumite activități, să facă mișcare, să își dezvolte partea cognitivă. Îl trimiteți cu toată încrederea voastră că copiii voștri se vor descurca, chiar dacă la început le va fi mai greu.
 10. Informați copilul dinainte despre ce se va întâmpla la grădiniță, care va fi programul lor, cum se va schimba ritmul și dinamica unei zile. Copilul nu are noțiunea ceasului și de aceea e bine să le explicați pe etapele unei zile, ca de exemplu, că îl veți lua de la grădiniță după ce termină masa sau somnul de după-amiază. Acest proces poate fi explicat și înțeles mai bine de copil prin joacă și role-play.
 11. Vârsta recomandată și optimă pentru primul an la grădiniță este în jurul a 3 ani și jumătate, pentru că atunci copilul este pregătit emoțional și se poate acomoda mai ușor.
 12. Asigurați-vă că vă rezolvați întâi toate fricile și neliniștile voastre referitoare la mersul copilului la grădiniță. Căutați grădinița până când o găsiți pe cea în care aveți încredere. Este important, deoarece copilul imită ceea ce sunteți și simțiți voi pe interior, nu ceea ce arătați sau spuneți. Degeaba îl încurajați verbal și îi spuneți că va fi bine dacă în interior sunteți pline de temeri și anxioase. Copilul va fi și el anxios și speriat.
 13. Schimbările care apar în viața voastră de părinți vor fi multiple, printre care și: o relație nouă, cea cu grădinița și cea directă cu oamenii care se ocupă de copii, unde este mare nevoie să fie construită cărămidă cu cărămidă; ritmul zilei se schimbă și el și nu doar din punct de vedere logistic, ci și al gândurilor cu care este recomandabil să vă împăcați cu faptul ca nu mai puteți controla fiecare mișcare a copilului; buzunarul vostru de iubire și energie pozitivă se va încărca pe timpul zilei și le veți împărți copiilor când îi revedeți pentru că ei vin descărcați de la grădiniță și au o mare nevoie de conectare.
 14. Responsabilitatea părinților este de a-și duce copiii sănătoși la grădiniță. În primele luni se vor îmbolnăvi foarte des, așa că gândiți-vă la o variantă de rezervă, cine poate să îl preia și să stea acasă sau să meargă la medic cu el. Copilul care intră în contact cu alți copii, intră de fapt în contact cu o plajă de microbi. Pentru copil este o schimbare de mediu, de ritm, de persoane și până se va acomoda, se poate îmbolnăvi. Fiți pregătite să îi țineți acasă cât sunt bolnavi și să le rămâneți aproape pentru că vor avea nevoie de afecțiunea voastră în acele momente.
 15. Etapa mersului la grădiniță este foarte importantă. Aici și numai aici copiii își dezvoltă ablitățile/aptitudinile de socializare și de independență. Chiar dacă are acasă bona sau bunica pe care o iubește, ideal ar fi ca după 3.5 ani să fie integrat într-o gradiniță cu program scurt pentru componenta de dobândire de aptitudini de socializare. Joaca și socializarea din parc nu au același efect asupra dezvoltării copilului.

Vă invităm să vedeți mai jos câteva dintre cadrele surprinse în timpul evenimentului, în universul Lumea lui Momo, spațiul care a găzduit evenimentul LaPrimulBebe:

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 − one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>