Pampers si LaPrimulBebe

Cum asiguri un somn de calitate bebelușului tău? (p)

Cu toții știm că unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare pentru noi, părinții, îl reprezintă somnul bebelușilor.  Pentru ca puiul nostru să fie odihnit și fericit, fiecare dintre noi încearcă să găsească varianta ideală de a-l adormi: îi cântă, îl leagănă, îl pune în sistemul de purtare, îi da să mănânce, îl plimbă cu căruciorul, îi pune sunete albe și multe altele.

Ritualul de culcare

Cei mici au nevoie de un ritual de culcare pentru a-i ajuta să se linistească și pentru a-i pregăti pentru tranziția către starea de somn. Ritualul îi ajută să știe la ce să se aștepte, oferindu-le sentimentul de securitate și control.

Odată ce începe rutina de somn, ei știu că urmează ora de culcare și intră în starea care precede somnul, pentru că este stimulată și producția de hormoni ai somnului. În plus, activitățile de pregătire pentru somn (masajul, baia de seară, spălarea dinților, îmbrăcarea în pijamale,  citirea poveștii, așezarea în pătuţul în care doarme de obicei, stingerea luminii) marchează pentru copil trecerea de la programul de zi la cel de noapte și îl ajută să le diferențieze.

Ora de culcare și durata somnului

Nou-născuţii nu fac încă diferența între zi și noapte și au nevoie de aproximativ 16 ore de somn pe zi. Ei nu pot dormi cicluri mai mari de 3-4 ore deoarece stomăcelul lor nu are capacitatea de a reține mult lapte.  Dacă vă întrebați de ce se trezesc atât de repede bebelușii, aflați că există o explicație științifică și anume că ei petrec aproape jumătate din orele de somn în somn REM (rapid eye movement), adică  somn superficial, pentru a se putea trezi mai ușor atunci când li se face foame.

Abia în jurul vârstei de 4 luni copilul începe să-și regleze somnurile din timpul zilei și poate ajunge să doarmă în timpul nopții reprize mai lungi de somn, de 4-6 ore. Ora ideală de culcare pentru un copil de 4-12 luni este 17:30-19:30. Chiar și după această vârstă, ora de culcare nu ar trebui să fie mai târziu de 19:30-20:00 deoarece culcatul devreme are numeroase beneficii pe termen lung, cum ar fi: dezvoltarea armonioasă, putere mai mare de concentrare sau rezistență la boli și infecții, etc.

 Conform specialiștilor, durata optimă de somn este dată de vârsta copilului, astfel:

-              Bebelușii până la 12 luni au nevoie de 12-16 ore de somn pe zi

-              Copiii până la 2 ani, 11-14 ore

-              Preșcolarii până la 5 ani, 10-13 ore

-              Școlarii între 6 și 12 ani, 9-12 ore

-              Între vârsta de 13 și 18 ani, 8-10 ore

Ciclul de 90 minute

Dr. Polly Moore a sintetizat în cartea sa legată de somnul bebelușilor o strategie simplă și ușor de pus în practică care îi ajută pe cei mici să aibă parte de un somn liniștit, ordonat și înviorător. Metoda constă în faptul că la fiecare 90 de minute –  cât ține un ciclu BRAC (Basic Rest Activity Cycle) – bebelușul este pregătit să adoarmă. Dacă suntem atenți la trecerea timpului și la semnalele de oboseală ale copilului, vom ști când este momentul potrivit pentru a-l culca. După ce bebelușul va mai crește, el va putea sta treaz nu numai un ciclu de 90 de minute, ci poate două, sau chiar trei. Acest lucru înseamnă că cel mic va fi pregătit de somn după aproximativ 1,5 ore de la trezire, 3 ore, sau chiar după  4,5 ore.

Tocmai pentru că somnul este un capitol atât de important, în decembrie, Pampers şi LaPrimulBebe au organizat un concurs în care mamele au fost îndemnate să-şi  împărtăşească experienţele legate de somnul şi adormirea bebeluşilor. În urma acestui concurs, 47 de mame din comunitățile LaPrimulBebe au câștigat câte un premiu din partea Pampers ce consta într-un pachet de scutece Pampers, un pachet de cearșafuri și o lampă de veghe pentru copii.

Intră în comunitate!

Pampers si LaPrimulBebe