fbpx
1

Care sunt semnele de autism la copii? cu Delia Aldescu, consilier psihologic

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerat drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.

Tulburarea se manifestă în prima copilărie, între 1,6 şi 3 ani. Nu poate fi diagnosticată la naştere pentru că tiparele comportamentale pe baza cărora se face diagnosticarea nu apar sau nu pot fi uşor identificate înainte de 18 luni. In mod obişnuit, părinţii se îngrijorează când remarcă lipsa limbajului şi a privirii ochi în ochi şi ajung la specialistul în psihiatrie pediatrică în jurul vârstei de la 2 ani. Identificarea, diagnosticul şi inițierea intervenției cât mai precoce sunt puncte cheie în recuperarea copilului cu autism.

2

Pentru identificarea tulburării de spectru autist, iată câteva semne, a căror prezenţă la un copil, constituie un semnal de alarmă şi instituie necesitatea pentru o evaluare globală a dezvoltării:
1. Copilul nu răspunde atunci când este strigat pe nume;
2. Nu vorbește sau nu folosește suficiente cuvinte cu sens pentru vârsta lui cronologică;
3. Nu folosește limbajul nonverbal pentru a comunica;
4. Prefera jocul cu obiecte sau se joaca stereotip;
5. Nu imită adultul sau un alt copil;
6. Nu zâmbește, nu-si exprimă bucuria sau plăcerea;
7. Nu se joacă cu alți copii;
8. Prezintă comportament repetitiv;
9. Nu se joacă jocul cucu-bau;
10. Nu execută comenzi simple;
11. Explorează mediul inadecvat;
12. Nu arată cu degetul sau nu urmărește cu privirea atunci când părintele îi arată;
13. Dificultăți de alimentație, tulburări de somn, comportament agresiv;
14. Repetă cuvintele interlocutorului sau fragmente din povești, desene animate;
15. Nu recunoaște emoțiile celorlalți, își manifesta emoțiile în mod inadecvat;
16. Nu înțelege glumele, ironiile.

Din nefericire, variabilitatea clinică crescută a acestei tulburări face ca şi în absenţa semnelor enumerate mai sus sa fie posibil un diagnostic. Deoarece autismul este în principal o tulburare a dezvoltării, manifestările clinice variază de la copil la copil şi chiar la acelaşi copil în timp. Unele simptome pot fi mai accentuate şi mai intense la o anumită vârstă şi pot varia ca severitate la altă vârstă, determinând tablouri clinice diferite deşi toate sunt expresii ale aceluiaşi spectru de tulburări.

Copiii cu autism pot prezenta şi alte probleme comportamentale sau boli asociate: ADHD, tulburări anxioase, tulburare depresivă, întârziere mintală, întârziere în dezvoltarea limbajului, tulburări de somn, patternuri alimentare anormale, crize de furie şi agresivitate severe şi comportament auto-agresiv.

La orice semn în comportamentul copilului care îi îngrijorează pe părinţi, aceştia trebuie să apeleze la profesionişti pentru o evaluare a copilului şi stabilirea corectă a diagnosticului.

Despre Delia Aldescu, consilier psihologic, psihoterapeut si coach
Psiholog cu specializari in psihoterapie sistemica de familie si cuplu, hipnoza clinica, psiho-oncologie, programare neurolingvistica.
Mobil: 0733 098 444, e-mail: office@cabinet-psihologic-online.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + five =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>