fbpx
DSC_8263

Alaptatul nu e ca in filme

Gravida fiind imi imaginam cu toata fiinta mea ca cea mai grea parte este nasterea. In mintea mea totul se oprea la nastere si nicidecum la ceea ce urma dupa. Doar vazusem in filme ca imediat dupa ce nasti (cu durerile de rigoare) arati destul de bine, copilul este linistit imediat cand ti se pune in brate, cand il pui la san suge linistit de parca asta ar fi facut toata viata si toata lumea este fericita.

Uitandu-ma acum in spate imi vine sa rad pentru ca nasterea a fost partea cea mai usoara din tot ce a urmat dupa aceea. Alaptatul nu mi-l imaginam dificil si de aceea cand am incercat si nu am reusit mai nimic m-a lovit. Poate nu era chiar cum aratau americanii in filme. Au urmat rani, plansetele mele, urletele lui, depresie, sani de marimea unor pepeni, gandul ca daca nu am lapte, daca nu voi avea niciodata? :) Am avut norocul sa ajung la Adina Paun, consultant in alaptare si cu ajutorul ei incredibil am reusit sa depasesc perioada critica post nastere. Din pacate in spitatul privat in care am nascut, desi privat si cu pretentii, nu am primit mare ajutor.

Am inteles ulterior cate informatii imi lipseau. Sunt o mama educata, locuiesc in Bucuresti si am acces facil  la orice informatie doresc si cu toate acestea eram teribil de dezinformata.

Nu am stiut ca alaptatul corect NU doare niciodata, nu am stiut ca nu conteaza cum nasti cezariana sau natural lactatia este pornita cand placenta paraseste corpul, nu am stiut ca in pozitia de alaptata Madona este cel mai greu de facut acest lucru cel putin la inceput si nu am stiut ca lactatia se formeaza pe pincipiul cerere-oferta. Cu cat il pun mai des la san cu atat creierul meu o sa stie mai bine ce cantitate sa prepare. Nu am stiu ca sansele sa nu pot alapta sunt minime, mai mici decat sansele de a face o boala grava. Nu am stiut ca nu exista lapte care sa nu fie potrivit pentru cvopilul meu. Of doamne cate nu am stiut.

Ce mult imi doresc ca toate mamele sa afle informatiile acestea si sa crestem procentul de 12% pe care Romania il are in alaptare. Si din pacate doar din lipsa de informare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× two = 10

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>