fbpx
psihologia cuplului lpb

10 învățături despre cupluri de părinți, de la psihoterapeutul relațional Gaspar Gyorgy

Apariția copilului aduce cu ea multe schimbări, iar cea care are cel mai mult de suferit, de obicei, este viața de cuplu. Pe lângă situațiile noi pe care acum proaspeții părinți trebuie să învețe să le gestioneze, atenția pe care erau obișnuiți partenerii să o primească unul de la celălalt se poate diminua.

Studiile arată că în primii 3 ani de la apariția copilului, 2/3 dintre cupluri observă o scădere dramatică a calității relației lor, în timp ce în primii 5 ani de viață ai copilului 39% optează pentru separare.
Deconectarea și starea de negare duc deseori relația pe un drum de pe care cu greu mai poți reveni. Pentru a evita deteriorarea relației, este necesar să auzim păreri avizate despre cum să procedăm atunci când, în lipsa comunicării, și celălalt partener se confruntă cu diverse situații de unul singur.

Enumerăm mai jos cele mai valoroase 10 învățături pe care Gaspar Gyorgy, psiholog și psihoterapeut relațional, ni le-a împărtășit în timpul ultimului eveniment organizat de LaPrimulBebe despre psihologia cuplului după apariția copilului:
1) Toate cuplurile se ceartă. Diferența este că cele care rezistă împreună sunt cele care știu să se certe inteligent.
2) Există 2 tipuri de cupluri: novicii și înțelepții, diferența fiind făcută de cum gestionează crizele, statistic 67% novici, 33% înțelepți.
3) Studiile spun că Disprețul este factorul principal din cauza căruia se ajunge la divorț.
4) Într-o ceartă, novicii se luptă pentru putere, iar întelepții pentru iubire. Înțelepții se ceartă constructiv, în timp ce novicii au parte de certuri distructive.
5) O ceartă distructivă este caracterizată de următorii 4 factori: critică, dispreț, intrarea în defensivă și blocajele de comunicare.
6) Relația de cuplu afectează direct și pe termen lung copilul. Este important SĂ NU NE CERTĂM în fața copilului până la vârsta de 4 ani, pentru că îi influențăm dezvoltarea, va avea dificultăți în inițierea vorbirii, în antrenamentul la oliță și în a se adapta la grădiniță.
7) După vârsta de 4 ani a copilului, putem să avem discuții în contradictoriu în fața lui, însă este absolut necesar să ne și împăcăm de față cu el, pentru a-i oferi un model relațional sănătos, pe care el îl va adopta ca adult.
8) Să fim nebuni pe rând! Recomandarea este ca dacă partenerul are o pasă proastă, să îi acordăm spațiul și înțelegerea pentru a și-o manifesta.
9) Peste 60% dintre problemele unui cuplu nu au rezolvare, din cauza contextului diferit din care provenim. Important este să nu ne blocăm în acele probleme și să nu credem că suntem în cuplul greșit din această cauză, să ne amintim că suntem cu persoana de care ne-am îndrăgostit și alături de care ne-am dorit o familie.
10) Conform studiilor, copiii cu tați implicați au șanse mai mari să se dezvolte emoțional mai bine și să aibă, ca adulți, relații echilibrate.

LaPrimulBebe acordă o mare importanță echilibrului în familie și organizează anual evenimente despre psihologia cuplului după apariția copilului.

817C4947

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 0

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>